Sokkal tartozott: megfojtotta és elásta a hitelközvetítőt

Pénzcentrum/MTI2011. május 12. 18:32

Tizenegy és fél év börtönbüntetést kapott az a hódmezővásárhelyi férfi, aki megölt és kifosztott egy 19 éves hitelközvetítőt.

A rossz anyagi helyzetben lévő férfi egy hirdetőújságból kereste ki a hitelközvetítéssel foglalkozó későbbi sértett, egy tizenkilenc éves tótkomlósi lány telefonszámát, s egy találkozót beszélt meg vele.

A sértett - aki tizennégy hónapos kisfiút nevelt - este elment a férfi lakására, ahol egy 300 ezer forintos hitel feltételeiről tárgyaltak. A vádlott vitatkozni kezdett a lánnyal, mert nem akarta kifizetni a hitelhez kapcsolódó 20 ezer forintos regisztrációs díjat és jutalékot. A szóváltás dulakodássá fajult. A férfi megragadta a lány nyakát, aki segítségért kiáltott, védekezni próbált. A vádlott azonban tovább fojtogatta áldozatát, akinek a halálát végül fulladás okozta.

Ezt követően a férfi a társasházi lakásához tartozó alagsori lomtárolóban rejtette el a holttestet, majd magához vette a lány pénzét - az ítélet szerint mintegy 200 ezer forintot, amit a sértett karácsonyi bevásárlásra készülve tartott magánál -, valamint az áldozat mobiltelefonját és kabátját.

A vádlott a gyilkosság elkövetését az eljárás során beismerte, a kifosztást azonban tagadta. A férfit emberölés és kifosztás bűntettében mondta ki bűnösnek a táblabíróság, s ezért jogerősen tizenegy és fél év börtönbüntetéssel sújtotta.

Nem mindenki lehet hitelközvetítő!

A hitelintézeti törvény szerint 2011. június 30-tól nem végezhet majd pénzügyi szolgáltatáshoz kötődő közvetítést Magyarországon olyan természetes személy, aki nem rendelkezik megfelelő szakirányú felsőfokú vagy egyéb, a jogszabály által felsorolt szakmai végzettséggel (például könyvvizsgálói oklevéllel, banki, pénzügyi vagy értékpapír-piaci szakügyintézői képesítéssel), ezek hiányában pedig nem tette le a PSZÁF által koordinált hatósági vizsgát. A jogszabályváltozások célja, hogy csak a megfelelő tudással rendelkező közvetítők értékesítsenek - sokszor bonyolult feltételű - hitelintézeti konstrukciókat az ügyfelek számára.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A törvénymódosításoknak köszönhetően jelentősen kibővült a hitelközvetítők fogyasztóvédelmi célú ügyfél-tájékoztatási kötelezettsége. Közölniük kell például az ügyfél számára, hogy a közvetítés során ki fizeti számukra a közvetítői díjat, munkájuk során a pénzügyi intézmény vagy (alkuszként) az ügyfél megbízásából járnak-e el, hol érhető el felügyeleti nyilvántartásuk, s hogyan állnak helyt az ügyfélnek esetlegesen okozott kárért.

A PSZÁF koordinálásával 2008 októbere óta van lehetőség a biztosításközvetítő magánszemélyeknek is a hitelközvetítőihez hasonló hatósági vizsga letételére. Idén február elejéig közel 11,5 ezer független és több mint 9,5 ezer függő közvetítő tett le sikeres vizsgát, közel 700 fő pedig már mindkét végzettséggel rendelkezik.

 

Címkék: