Törvénysértéssel megy csak a különadóztatás?

Pénzcentrum2011. május 9. 17:02

Jogsértő a magánszemélyek különadójára vonatkozó törvénymódosítási javaslat. Az Alkotmánybíróság (Ab) azonban már semmit nem tehet, mivel a parlament kivette a kezéből azt a jogosítványt, hogy a költségvetési bevételeket vagy a jogbiztonságot érintő kérdésekben állást foglalhasson.

Nem kegyelmez a Fidesz a közszférából elbocsátott magánszemélyeknek: a 2010-ben kapott végkielégítés, szabadságmegváltás, valamint a munkavégzés nélküli

A képviselőknek is fizetniük kell
Az országgyűlési és az európai parlamenti (EP) képviselőkre, valamint az alpolgármesterekre is kiterjed majd a törvény hatálya. Az eredeti előterjesztés szerint csak a 2011. január 1. után megszerzett különadós jövedelmek után kellett volna leróni a közterhet. Rogán Antal fideszes képviselő azonban benyújtott egy módosító indítványt, amely szerint már a 2010. január 1-je után keletkezett jövedelmekre vonatkozna ez a szabályozás. A költségvetési bizottság támogatta a javaslatot, így nagy valószínűséggel a parlament is rábólint. A módosító javaslat szerint az új törvény hatályba lépését követő hónap végéig kell a képviselőket foglalkoztató szervezeteknek adatot szolgáltatniuk a kifizetett különadó-alapot képező jövedelmekről. A magánszemélyeknek pedig a hatályba lépést követő második hónap utolsó napjáig, azaz július 31-ig kell az adót bevallaniuk és megfizetniük. Ebben az esetben ismét felmerül a kérdés, hogy akkor most visszamenőleges adóztatásról van-e szó?
Mint a Pénzcentrum.hu is megírta korábban, az Országgyűlés Hivatala nem szolgáltatott adatot a március 31-ei határidőig az adóhatóságnak arról, hogy mely képviselőknek kell különadót fizetniük. A hivatal szerint az országgyűlési képviselőket nem érinti a különadó fizetési kötelezettség, mivel nem állnak munkaviszonyban, illetve foglalkoztatási jogviszonyban, mivel sajátos államjogi jogviszony alapján végzik a munkájukat.
Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke az MTI-t korábban úgy tájékoztatta, hogy öt 2010-ben a parlamentből kikerült képviselő - Béki Gabriella, Gusztos Péter, Kóka János és Világosi Gábor volt SZDSZ-es képviselők, valamint a szocialista Podolák György - kapott a 3,5 milliós határt meghaladó összegű végkielégítést.

felmentés idejére kapott, 3,5 millió forintnál magasabb jövedelmeket továbbra is 98 százalékos adóval sújtaná. A Lázár János frakcióvezető által benyújtott módosító ellenben nem változtat a bevallási határidőn, ami továbbra is május 20-a marad.

Az államháztartásról szóló törvény szerint viszont a közteher növelésekor csak úgy lehet módosítani az adótörvényeket, hogy legalább 45 napot kell hagyni a kihirdetés és a hatályba lépés között azért, hogy az adózóknak elegendő idejük legyen a felkészülésre.

Tóbiás József szocialista képviselő módosító indítványában ugyanerre hivatkozva kezdeményezi, hogy a törvény a kihirdetését követő 45. napon lépjen hatályba. Javaslatát azonban a költségvetési bizottság egyharmada sem támogatta, és az előterjesztő sem értett vele egyet, így nem fogja elfogadni a parlament. Várható volt ez a döntés, mivel az indítványozott módosítás azt jelentené, hogy időközben letelne a május 20-ai személyi jövedelemadó bevallási határidő, amikor már biztosan lehetne állítani, hogy lezárt adóév van mögöttünk. Ekkor pedig ismét belesétálna a kormány az alkotmányossági csapdába, és újra a taláros testület elé kerülne az ügy. Az Alkotmánybíróság ugyanis arra hivatkozva semmisítette meg a korábbi jogszabályt, hogy a bevallással lezárt adóévek esetén visszamenőleges adóztatásnak minősül az új adónem kivetése, ami sérti az emberi méltóságot.

Továbbra is kérdés viszont, hogy mi van azokkal az adózókkal, akik már benyújtották a bevallásukat, tehát az alkotmánybírósági értelmezés szerint már lezárták az adóévüket. Biztosan így tettek már a különadóban érintett egyéni vállalkozók, akiknek február 25-ig kellett a bevallást benyújtaniuk. 

Szakértők úgy vélik, az említett esetekben ismét fennállhat az az érvelés, hogy a visszamenőleges adóztatás sérti az emberi méltósághoz való jogot. Az érintetteknek viszont újra az Alkotmánybírósághoz kell fordulniuk a panaszukkal.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az általunk megkérdezett jogászok szerint már az is nonszensz, hogy az Ab határozata szerint akkor visszamenőleges az adóztatás, ha az adott évre már be kellett nyújtani a bevallást. A korábbi joggyakorlatban a visszamenőlegesség megállapításánál egyértelműen a jövedelem megszerzésének az időpontja volt a mérvadó, és nem az, hogy már be kellett-e nyújtani a bevallást vagy sem. Az Alkotmánybíróság nyitva hagyta a kiskaput a Fidesz előtt, amin viszont csak egy újabb jogsértéssel tud besétálni.

A törvényjavaslatot gyorsított eljárásban, rögzített időkeretben tárgyalja, és meg is szavazza ma este az Országgyűlés.

 

Címkék: