Kiderült, kikre vadásznak a cégek Magyarországon

Pénzcentrum2011. május 7. 09:02

Sokkal több mérnökre, illetve informatikusra lenne szükség Magyarországon, valamint a távmunka alkalmazása továbbra sem népszerű a hazai munkáltatók körében - derül ki egy friss felmérésből.

Habár a távmunka sok esetben kézenfekvő választásnak tűnhet, s akár jelentősen előremozdíthatná például a kismamák munkaerőpiacra történő visszakanyarodását, ez az egyik olyan álláskategória, melyben a legalacsonyabb az online álláshirdetések száma, többek között ez derült ki a Jobinfo.hu Online Álláspiaci Riport 2011. első negyedéves adataiból.

"A fő területeket vizsgálva az is egyértelműen látszik, hogy a legjobb alkupozícióban a műszaki, informatikai végzettséggel rendelkezők vannak mostanában. A kínált állások 23 százaléka e területen várja a megfelelő önéletrajzokat" - mondta Kristók Balázs, az állásszemléző oldal vezetője. Ha a kínált konkrét pozíciókat nézzük, leginkább területi képviselőket és értékesítőket keresnek a munkaadók, ugyanakkor a top10 pozíció közül négy műszaki végzettséghez kötött állás. Utóbbi kategóriában leginkább a szoftverfejlesztőkért, a gépészmérnökökért, műszaki menedzserekért, valamint az informatikai rendszerek támogatását végző szakemberekért "versenyeznek" a munkáltatók.

Budapest-központú álláspiac

Az álláskínálati piacot terület szerint vizsgálva egyértelmű a Budapest-központúság. A betöltésre váró pozíciók mintegy 34 százaléka fővárosi, közel 50 százaléka pedig pest megyei munkavégzést jelölt meg helyszínként. "Pest megyét leszámítva a legtöbb nyitott állás - leginkább a hazánkban megtelepedett multiknak köszönhetően - Komárom-Esztergom, Fejér, valamint Győr-Moson-Sopron megyében található, ezért is lenne fontos növelni a munkaerő mobilitását" - mondta Kristók Balázs.

Kell a nyelv

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A 2011 első negyedévében kínált pozíciók 53 százalékában várja el a munkáltató legalább egy idegen nyelv ismeretét. A konkrét nyelv tekintetében egyébkén igen változatos a kép, bár a dobogó nem okoz különösebb meglepetést. A felmérés adatai szerint a kínált állások körében megkövetelt idegen nyelvek rangsorában az angol vezet, ezt követi a német, végül a francia. Ez utóbbi, illetve az egyéb nyelveknél jellemző, hogy mellettük az angol nyelv ismerete ugyancsak követelményként szerepel az álláshirdetésben. "Az adatokból az is megfigyelhető, hogy nagyon keresett a cseh, szlovák, lengyel, román, illetve orosz nyelv. Ez vélhetően annak is köszönhető, hogy Magyarországon számos regionális szolgáltató központ működik, melyek magyar munkaerővel oldják meg a közép-kelet-európai ügyfélhívások lekezelését" - mondta Kristók Balázs.

 

Címkék: