Csak kölcsönözve kell a magyar munkás

Pénzcentrum2011. április 11. 09:32

Rekordszintet ért el a munkaerő-kölcsönzés Magyarországon. A nagyobb vállalatok a válság hatására és az alkatrészgyártásra kiható japán katasztrófa miatt a megrendelésekhez próbálják igazítani munkaerő-állományukat -írja a Napi Gazdaság.

A tavalyi 20%-os növekedést idén is hasonló bővülés követte a munkaerő-kölcsönzés területén - mondta el a lap kérdésére Vég Ottó, az Adecco Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója. A cég kölcsönzött munkaerő-állománya elérte az ötezer főt, ami nagyobb, mint a válság előtti csúcs. A közvetítés és a határozott szerződéses foglalkoztatás egyre jobban elmarad az Adecco szolgáltatásai között, hiszen a cégek ezeket is egyre inkább kiváltják a kölcsönzéssel.

A legnagyobb változás a szegmensben a kölcsönzési idők rövidülése. Már a válság alatt is egyre jobban megpróbálták a cégek minimalizálni a munkaerő létszámukat és a kölcsönzési időtartamot szorosan a megrendelésekhez kötötték. A japán katasztrófa hatására még inkább a kölcsönzést helyezik előtérbe a cégeket. Ennek az oka  leginkább az alkatrészhiány miatt több gyártósoron leállt termelés, az ezeken működő időleges üzemi termelést leginkább kölcsönzött munkaerővel próbálják megoldani.

Címkék: