Oda az Útravaló: cserbenhagyott diákok és tanárok

Pénzcentrum2011. április 4. 09:32

Az 5 éve működő Útravaló program került veszélybe a pénzhiány miatt. A szegény gyerekek felzárkózását támogató, a diákokat és mentorokat jutalmazó ösztöndíj programban résztvevők nem kapták meg a tavalyi támogatásokat - írja a Népszabadság.


A programban résztvevő diákok 2005-től kezdve támogatást kaptak, amennyiben javítottak jegyeiken, vagy felvételt nyertek egy középiskolába, leérettségiztek. Ugyanakkor a privát órák keretében korrepetáló tanárok is támogatás kaptak, amennyiben a diákok jól teljesítettek. A diákok ösztöndíja 3 500- 4 500 forint volt, míg a tanárok egységesen 5 000 forintot kaptak.

A lap kérdésére egy iskola elmondta, hogy az ő tanári karuk összesen 705 ezer forinttól esett el tavaly, ami a szegény vidéki iskola tanárai számára rendkívül nagy bérkiesést jelent. A jó eredményeket elérő diákok sem kaphatták meg az ígért összeget.

A kifizetésekért felelős minisztérium azzal magyarázta a kifizetések elmaradását, hogy a tavalyi természeti katasztrófák túl nagy összeget vittek el a kasszából ezek között az összegek között volt az Útravaló program eredeti költségvetése is.

A lap úgy tudja, hogy az idei ösztöndíjprogram keret sem fogja fedezni a teljes költségeket, így idén sem számíthat minden jól tanuló kisdiák a megígért összegekre.

Címkék: