Fontos információk az adóbevalláshoz: segít a NAV

Pénzcentrum2011. március 30. 14:02

Tájékoztatás az adóalap-kiegészítéssel növelt jövedelem bevallásáról a 1053-as személyi jövedelemadó bevallásban A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tapasztalatai szerint a magánszemélyek számára nehézséget okoz az adóalap-kiegészítés (szuperbruttósítás) kezelése a bevallás kitöltése során. A hivatal az alábbi tájékoztatóval segíti a magánszemélyeket a sikeres adóbevallás elkészítésében.

A 2010. évben hatályos személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 29. §-ában meghatározottak szerint az összevont adóalap az adóévben adókötelezettség alá eső valamennyi önálló, nem önálló tevékenységből származó, valamint egyéb bevételből megállapított jövedelem. Az összevont adóalap részét képezi a külföldről származó, az előzőek szerinti jogcímeken megszerzett jövedelem, valamint az említett jövedelmek után számított adóalap-kiegészítés összege.

Kivételt képeznek az adóterhet nem viselő járandóság jogcímén megszerzett jövedelmek, melyek esetében nem kell az adóalap-kiegészítés számítását elvégezni.

Ha a jövedelem után a magánszemély kötelezett a társadalombiztosítási járulék, vagy az egészségügyi hozzájárulás megfizetésére, akkor az adóalap-kiegészítés alapjaként a megállapított jövedelem 78%-át kell figyelembe venni. Azonban nem alkalmazható ez a szabály, ha a magánszemély az általa megfizetett társadalombiztosítási járulék, egészségügyi hozzájárulás összegét költségként számolja el, vagy azt számára megtérítették. Ebben az esetben az adóalap-kiegészítés alapjaként a jövedelem 100%-át kell figyelembe venni.

A bevallás kitöltési útmutatója az általános tájékoztatáson túl minden egyes sor esetében külön-külön felhívja a magánszemélyek figyelmét az adóalap-kiegészítés alapjának meghatározására.

Az összevont adóalapba tartozó jövedelemmel rendelkező magánszemélynek a munkáltatói, kifizetői igazolása alapján a ("b"), ("c") és az ("a") oszlop kitöltését kell saját magának elvégeznie, ha nem használja a program által felkínált segédszámítást. A kitöltő-ellenőrző program a magánszemély által, az egyes jövedelmek jogcíme szerint meghatározott ("a") oszlopba beírt adóalap-kiegészítés alapja után kiszámolja és a ("d") oszlopban megjeleníti az 1,27-szeres adóalap-kiegészítéssel növelt jövedelmet.

A bevallás kitöltő-ellenőrző programja további segítséget nyújt azoknál a jövedelmeknél, ahol a magánszemély a megszerzett bevétellel szemben költséget számolhat el.

A 1053-A lapján megjelenő - "Jelölje, ha az ("a") oszlop kitöltéséhez használni kívánja a segédszámításokat:" - piros szöveg melletti kódkockába írt X-et követően a magánszemély további segítséget kap.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A bevétel ("b") és a költség ("c") oszlopok kitöltését követően a program automatikusan az ("a") oszlopba beírja az adóalap 100%-os alapját, mely felülírható a magánszemély által, ha valamely jövedelmének a 78%-át veheti figyelembe az adóalap-kiegészítés alapjaként.

A magánszemély által az ("a") oszlopba beírt összeg nem lehet kevesebb a bevétel és a költség különbözeteként kapott összeg 78%-ánál, illetve nem lehet több a különbözet 100%-ánál. Ezt a program a kitöltést követően ellenőrzi.

 

PÉLDÁK

Címkék: