Drágul az egyetem a fizetős hallgatóknak

Magyar Hírlap2011. március 29. 09:32

Az oktatási államtitkárság szerint kell megszüntetni a költségtérítéses képzést, de a feltételek újragondolására van szükség, mert jelenleg közpénzből képeznek potenciális munkanélkülieket - írja a Magyar Hírlap.

Ez azt jelenti, hogy egyes szakokon a jelenleginél jóval többet kell majd fizetni a költségtérítéses hallgatóknak: "Alacsony költségigényű szakokon a térítési díj nagyjából fedezi az intézmények ráfordításait, más szakokon viszont az állam fedezi a hallgatói befizetés és a tényleges bekerülési összeg különbözetét. Az intézmények érdekei jelenleg azt diktálják, hogy minél nagyobb hallgatói létszámuk legyen, ez pedig azt jelenti, hogy a költségtérítéses képzésre óriási összegeket áldoz az állam, úgy, hogy a képzés szerkezetébe, a hallgatói létszám nagyságába nincs beleszólása." - mondta a lapnak Hofgfmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár.

A kormány álláspontja szerint a költségtérítéses képzést nem megszüntetni kell, hanem a képzés feltételeit újra kell gondolni - ez azonban nem jelent tandíjat vagy képzési hozzájárulást. 

 

Címkék: