Drága és hosszadalmas a rokkantnyugdíjasok rehabilitációja

Pénzcentrum2011. március 10. 10:02

Nem új keletű dolog a korhatár alatti rokkantnyugdíjasok visszavezetése a munkaerőpiacra, megújult formában már három éve tart a folyamat. A komplex rehabilitációhoz 2008-tól társítanak komolyabb anyagi forrásokat - írja a Napi Gazdaság.

A folyamat három éve alatt a rokkantnyugdíj folyósítás leállításáért cserébe járadékot kapott, aki vállalta a rehabilitációt, illetve akit az orvosszakértők rehabilitálhatónak találtak. A járadékot a Nyugdíjbiztosítási Alapból folyósítják, 2010-ben összesen 18,4 milliárd forintot utaltak át.

 


A komplex rehabilitációt elsősorban a korábbi Új Magyarország fejlesztési terv Támop programjából finanszírozták, a rendelkezésre álló keretösszeg a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) tájékoztatása szerint a nemzeti hozzájárulást is beleszámítva az első fordulóra 15,4 milliárd forint. Ebből 2008 márciusa és 2011 áprilisa között 14,9 ezer fő bevonására van lehetőség.

A program 21,7 milliárd forintos keretű második szakasza 2011 III. negyedévében indul. A minisztérium január végi adatai szerint 2008-tól 25,4 ezren vettek részt a komplex rehabilitációban. Arról, hogy a rehabilitáció után hányan tudtak elhelyezkedni, a tárcának nincsenek pontos adatai.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Címkék: