Táppénz: Bajnaiék után Orbánék is faraghatnak az ellátás összegén

Pénzcentrum2011. március 3. 19:02

El tudom képzelni, hogy csökkenni fog a táppénz összege - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes az ATV Egyenes beszéd című műsorában. A Széll Kálmán Tervben megfogalmazottak szerint 2012-ben csaknem 200 milliárd forintot spórolna a költségvetés a foglalkoztatási területen, amelybe a táppénz összegének mérséklését is beleszámították, de ez egyelőre csak a minisztériumi háttérbeszélgetésen hangzott el. A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak és a Nemzetgazdasági Minisztériumnak egy hónapja van arra, hogy átvizsgálja a jelenlegi juttatási rendszert - mondta Navracsics.

"Felül kell vizsgálnunk, a büntetőjog jelenlegi eszközrendszere elégséges-e ahhoz, hogy a táppénzcsalásoktól elrettentse-e az embereket, a Nemzeti Erőforrás és a Nemzetgazdasági Minisztérium feladata most annak felülvizsgálata, hogy a jelenlegi juttatási rendszer összegét és feltételeit tekintve megfelelő-e vagy nem. Erre az illetékes minisztériumoknak még egy hónapjuk van. El tudom képzelni, hogy összegét tekintve csökken, igen" - jelentette ki Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a műsorban.

A táppénz összegének mérséklése a Széll Kálmán Terv foglalkoztatást érintő pontjában jelenik meg, amelyen cirka 200 milliárd forint spórolást tervez a kabinet a következő években. A Bajnai-kormány válságköltségvetése ugyancsak a táppénzhez nyúlt, akkor 10 százalékponttal csökkent a táppénz maximális összege.

 

Címkék:
táppénzcsalás,