NAV határidő: igényelj vissza a gázolaj adójából!

Pénzcentrum2011. február 12. 13:52

A jövedéki szabályozásban 2011. január 1-jével bevezetett, a kereskedelmi gázolaj felhasználásához kapcsolódó jövedéki adó-visszaigénylést érintően a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének szervezésében a NAV Központi Hivatal Jövedéki Főosztálya közreműködésével országosan - 5 helyszínen - szakmai konzultációk megtartására került sor.

A szakmai konzultációkon mintegy 250 vállalkozó vett részt. A konzultációk jelentős mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy a vállalkozók részletesen megismerjék a kereskedelmi gázolaj felhasználásához kapcsolódó nyilvántartásba vételi eljárást és a jövedéki adó-visszaigénylés menetét. A vállalkozók a konzultációk során teljes körű tájékoztatást kaptak gyakorlati kérdéseikre.

Kérelmet nyújthat be a jövedéki adó visszaigénylésére azon személy (például fuvarozó vagy busztársaság), aki közúti árufuvarozásra szolgáló, legalább 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű gépjárművel, nyerges vontatóval közúti árufuvarozást, vagy autóbusszal személyszállítást végez és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyilvántartásba vette. A regisztrációhoz szükséges nyomtatvány, kitöltési útmutató valamint a benyújtásra vonatkozó tájékoztató letölthető a NAV honlapjáról.

"A szakmai konzultációkon elhangzottaknak is köszönhetően - a témakör ismertetésének eredményeként - a vállalkozók ez idáig a vámhatósághoz a kereskedelemi gázolaj jövedéki adójának visszaigényelhetőségével összefüggő nyilvántartásba vételhez 415 kérelmet nyújtottak be. A nyilvántartásba vétellel összefüggésben hangsúlyozandó, hogy azon vállalkozóknak, akik már 2011. április 20-val szeretnének jövedéki adót visszaigényelni, 2011. február 15-ig (tehát a jövő hét keddel bezárólag) kérelmezniük kell a nyilvántartásba vételt" - mondta a Pénzcentrum.hu-nak Suller György Attila őrnagy, a NAV vám- és jövedéki szóvivője.

 

Címkék: