Januártól ennyi a GYES nettója

Pénzcentrum2011. január 18. 09:02

A gyermekgondozási segélyre (gyesre) való jogosultság nem függ munkaviszonyban töltött időtől, az ellátás megilleti a három év alatt gyermeket nevelő szülőt. A gyes összege jelenleg 28 500 forint, de vajon mennyit kap kézhez a jogosult?

A gyermekgondozási segély (gyes) havi összege azonos az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével, töredékhónap esetén egy naptári napra a havi összeg harmincad része jár.

Az öregségi nyugdíjminimum összege jelenleg 28 500 forint, melyből 2011. január 1-től nettó 25 650 forint kerül kifizetésre.

A gyermekgondozási segélyre vonatkozó igény benyújtása szülő esetén a "Kérelem gyermekgondozási segély megállapítására" című formanyomtatvány, nagyszülő esetén a "Kérelem nagyszülői gyermekgondozási segély megállapítására" című formanyomtatvány kitöltésével történik. A formanyomtatványon kitöltési útmutató is található, amely tartalmazza az egyes rovatokhoz tartozó magyarázatokat, valamint az igénybejelentéshez benyújtandó iratok, illetve iratmásolatok körét.

A gyermekgondozási segély iránti igényt elbíráló szerv: szülő esetében a Magyar Államkincstárnak az igénylő lakóhelye szerint illetékes regionális igazgatósága, illetve, ha az igénylő munkahelyén működik ilyen, akkor a családtámogatási kifizetőhely. Nagyszülő igényét kizárólag a Magyar Államkincstárnak az igénylő lakóhelye szerint illetékes regionális igazgatósága bírálja el.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az ellátást az igény késedelmes benyújtása esetén, visszamenőleg legfeljebb két hónapra, az igénybejelentés napját megelőző második hónap első napjától kell megállapítani, ha a jogosultsági feltételek ettől az időponttól kezdve fennállnak.

 

Címkék: