Túlfizetett magyar nyugdíjasok? Átlagosan 14 561 forint a különbség!

Pénzcentrum2011. január 17. 09:02

Nyugdíjcsökkenést hoz a reform? Az Országos Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság (ONYF) - amely szerint péntekig közel tizenhétezren tették le a voksukat a magánnyugdíjpénztáruk mellett (a nyilatkozók száma tavaly 4 558, idén pedig 12 362 fő volt) - közleményben tudatta, hogy nem tart nyilván és nem továbbít, illetőleg semmilyen eljárásban nem használ fel olyan adatokat, dokumentumokat, amelyek az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők ezen döntésének körülményeivel, okaival vagy jogfenntartásával kapcsolatosak - írja a Napi Gazdaság.

Az ONYF ezzel azt jelezte, hogy a Stabilitás Pénztárszövetség által közzétett "jogfenntartó nyilatkozatot" értelmetlennek tartja. A szövetség ennek kitöltését és a főigazgatósághoz történő eljuttatását azzal az indoklással ajánlotta, hogy így a törvény hatályon kívül helyezése vagy megsemmisítése esetére már rendelkezésre áll a tag akaratnyilvánítása.

A KSH adatai alapján az elmúlt három évtizedben a munkavállalók száma 26%-kal csökkent, nyugdíjra viszont 44%-ra többen váltak jogosulttá.

A nyugdíjak 2011-es folyósítási rendje!

A nyugdíjreformról szóló kormányhatározat szerint 2012-től az állami nyugdíjat csak az erre a célra befizetett összegekből lehet finanszírozni. A lap számításai szerint ez azt jelenti, hogy a valós átlagnyugdíjak a jelenleginél (83 689 forint/hó) 17,4%-kal alacsonyabbnak, vagyis csak 69 128 forintnak kellene lennie.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az ONYF hivatalos közleménye

Címkék: