Így lehetsz kevésbé másnapos ha "paréj részegre" innád magad ma este

Pénzcentrum/InfoRádió2010. december 31. 16:00

A szilveszteri alkoholfogyasztás kapcsán mértékletességre hívta fel a figyelmet az InfoRádió által megkérdezett toxikológus. Zacher Gábor azt tanácsolja, hogy éhgyomorra ne igyunk szeszes italt, és fogyasszunk minél több vizet.

Lehet kulturáltan alkoholt fogyasztani, nem feltétlenül az a cél, hogy valaki "paréj részegen" lélegeztetőgépen folytassa a szilveszteri bulizást - mondta Zacher Gábor a rádiónak a szilveszteri mulatozás kapcsán.


A szakember elmondása alapján, a Péterfy Sándor Utcai Kórház toxikológiai osztályán szilveszterkor a normál betegforgalomnak a kétszeresét bonyolítják le. A megkérdezett toxikológus szilveszter napján mintegy 60 esetre számít. Elmondása szerint a betegek kilencven százaléka természetesen az alkohol, a kábítószer vagy a kettő keveréke miatt kerül a kórházba.

Országos Mentőszolgálat
A napi átlagnál akár 50 százalékkal több segélyhívás is érkezhet szilveszterkor a mentésirányítási központhoz, ezért az Országos Mentőszolgálat teljes gépkocsiparkja készenlétben áll.

Golopencza Pál, a budapesti mentésirányítás vezetője pénteken sajtótájékoztatón azt mondta, hogy nyolcvan mentőkocsit helyeztek készenlétbe, és hét további egység is bevethető, ha sok helyre kell kivonulniuk a mentőknek.


A toxikológiai osztály vezetőjének közlése szerint, az esetek 90 százalékában az osztályra bekerült emberek másnap reggelre elhagyhatják a kórházat. Az osztályvezető 25 éves tapasztalata szerint alkohol vagy drog miatti halálesetre nem kell számítani szilveszterkor.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Aki idén szilveszterkor először akarja kipróbálni, hogy túl jól érezze magát, az próbáljon meg visszább venni - mondja a szakember. Merjük felvállalni, hogy nem akarunk már este tízkor részegen egy hókupacba hányni - tanácsolta a toxikológus, aki szerint a legveszélyesebb az italok keverése és az, ha üres gyomorra iszunk alkoholt.

Üres gyomorra az alkohol sokkal gyorsabban éri el a csúcskoncentrációt, vagyis két deci tömény elfogyasztása után 20-25 perc múlva akár egy mentőautóban is találhatjuk magunkat - hangsúlyozta Zacher Gábor, valamint kiemelte, hogy az alkohol mellett más folyadékot is fontos fogyasztanunk.

Zacher úgy véli, a másnaposságot az előre bevett fájdalomcsillapítókkal nehezen kerülhetjük el, véleménye szerint ezzel, a fiatalok által gyakorta használt szokással, nem sokra megyünk. A legjobb, ha január 1-jét egy lesötétített helyiségben töltjük, hideg vizet kis kortyokban fogyasztva.

Címkék: