Kiderült: erről levelezik Orbán a nyugdíjasokkal

Pénzcentrum/MTI2010. december 11. 11:55

Levélben tájékoztatja Orbán Viktor a nyugdíjasokat arról, hogy a kormány biztonságba helyezte a nyugdíjakat, valamint arról, hogy a kisfogyasztású háztartások számára nem emelkedik a gáz ára.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szombaton sajtótájékoztatón elmondta: a levelet az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság küldi ki, a 2 millió 850 ezer nyugdíjas azt legkésőbb a jövő héten kézhez kapja.

A levélben a kormányfő a többi között azt írja: elfogadhatatlan az a szemfényvesztés, amellyel a mai nyugdíjasok ellátásának fedezetét - tudtuk nélkül - magánbefektetők kezére játszották át, és ezzel a nyugdíjrendszert a szakadék szélére sodorták. A kabinet ezért késlekedés nélkül meghozta azokat az intézkedéseket, amelyekkel hosszú távon biztonságba helyezték a nyugdíjakat, garantálták, hogy a nyugdíjak fedezetét jelentő befizetéseket csak nyugdíjra lehet fordítani - fogalmaz a miniszterelnök.

Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor szeptemberben a nemzeti konzultáció részeként levélben kérte a nyugdíjasokat, írják meg, hogyan látják az ország helyzetét, milyen változásokat szeretnének. A több százezer válasz feldolgozása folyamatban van, de az elmondható, hogy a nyugdíjasok számára a legfontosabb érték a biztonság, mindenekelőtt a nyugdíjak biztonsága - tette hozzá.

A szóvivő elmondta: a nyugdíjasok válaszai világossá tették, hogy a rezsiszámlák kifizetése nem veszélyeztetheti az idős emberek megélhetését, a kormány ezért "a miniszterelnök személyes utasítására" úgy döntött, hogy a kisfogyasztású háztartások számára nem emelkedhet a gáz ára.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hozzátette: változatlanul hisznek abban, hogy a jó kormányzás csak az emberek megkérdezésével lehetséges.

Kérdésre válaszolva megerősítette, hogy levelet kapnak a kormánytól a magán-nyugdíjpénztári tagok is. Őket Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi megbízott az év végén vagy a jövő év elején tájékoztatja arról, hogy "maradhatnak a kölcsönös felelősségvállalásra épülő rendszeren kívül, vagy visszajöhetnek a biztonságot nyújtó állami nyugdíjrendszerbe". Ma a nyugdíjak biztonságát csak az állami rendszerben lehet garantálni - tette hozzá Szijjártó Péter.

Címkék: