Nyugdíj: elgondolkozunk a visszalépésen

MTI2010. november 23. 15:32

A Századvég legfrissebb felmérése szerint a többség hallott az állami nyugdíjrendszerben való átlépés lehetőségéről, és kész fontolóra is venni azt.

A kérdezettek 91 százaléka hallott arról, hogy 2011-től szabadon eldönthető, szeretne-e valaki magánnyugdíj-pénztár tagja lenni, vagy visszalép az állami pillérbe. A pénztártagok 9 százaléka nem értesült még erről a lehetőségről.

A Századvég november 19. és 21. között kérdőíves közvélemény-kutatása során 800, magánnyugdíj-pénztári tagsággal rendelkező, felnőtt korú személyt kérdezett meg. A válaszadók 51 százaléka kész megfontolni az átlépés lehetőségét, 32 százalékuk elzárkózott ettől a lehetőségtől, 17 százalékuk pedig nem tudott vagy akart válaszolni a kérdésre.

Nyugdíjhíd: elég lesz-e két pillér? Videóval - Kattints!

A felmérés során arról is kérdezték a biztosítottakat, hogy a pontos összeg megnevezése nélkül, tudják-e mennyi megtakarítással rendelkeznek magánnyugdíj-pénztári számlájukon. A tagok többsége, 37 százaléka nem tudta, mennyi pénz van az egyenlegén, 34 százalékuk nagyjából, 29 százalékuk pontosan tudta hány forint van számláján - olvasható.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kutatás szerint a válaszadók többsége elégedetlen a majdani kifizetések várt mértékével. A magánnyugdíj-biztosítással rendelkezők 54 százaléka gondolta úgy, hogy valószínűleg nem fog majd túl jó nyugdíjat kapni, 21 százalékuk úgy vélte, valószínűleg kedvező nyugdíjra tesz majd szert, míg a megkérdezettek negyede nem adott értelmezhető választ.

 

Címkék: