Pár éven belül elfogyhatnak a tanárok!

Pénzcentrum2010. november 11. 14:02

Egyes területeken óriási tanárhiánnyal kell számolni a közeljövőben, ha nem változtatnak a rendszeren mondta a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Pálinkás József. Éveken belül elfogyhatnak a fizika a kémia és a biológia szakos tanárok. Sok oktató éveken belül eléri a nyugdíj korhatárt, az utánpótlás pedig minimális - írja a hvg.hu. 

A múlt évben kémiából hárman, fizikából tizennégyen, míg biológiából huszonnyolcan jelentkeztek tanárnak nappali képzésre - hangzott el az RTL Híradójában. Az pedig könnyen kiszámítható, hogy a 45 leendő pedagógusnál sokkal többre lenne szükség éves szinten.

Vannak középiskolák, mint az Apácai Csere János Gimnázium, akik tárt karokkal várnák a gyakornoki kémiatanárokat. Két vezető pedagógusuk félévente hat tanítványt tudna oktatni, ehelyett viszont csak egy jelentkezett. A gimnázium kémiatanára, Villányi Attila elmondta: a kevés oktató még nem jelent problémát, mert elég alacsony az óraszám, de véleménye szerint ez hamarosan változni fog, és az iskolák nem fogják majd tudni betölteni a szükséges állásokat.

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke szerint a hiányos területeken magasabb fizetést kellene adni. Valamint érdekessé kell tenni a tantárgyakat, ami eszközök és vegyszerek, azaz pénz nélkül nem működhet. Pálinkás József úgy véli, általános iskolában és középiskolában is jelentősen át kell alakítani a képzést mind a három érintett területen. Ezen felül kötelezővé kell tenni a középiskolában a minimum egy emelt szintű érettségit, hogy legyen értéke a természettudományos tárgyaknak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Címkék: