Mibe kerül a magánnyugdíjpénztárak működtetése?

Világgazdaság2010. október 20. 09:32

A megtakarítások kezdetén a működési és likviditási célú elvonások nagyobb hányadot tesznek ki a díjterhelésből, míg a befektetési díjak aránya kisebb. Ez az idő előrehaladtával fokozatosan megfordul. 2009-ben a magánnyugdíjaknál az elvonás átlagosan a pénztári vagyon 1,12%-a, míg az önkéntes nyugdíjkasszáknál 0,97%-a volt - állapította meg a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF).

Az emberek többsége nem tudja, mennyit is von le megtakarításaikból pénztáruk, hogy fedezni tudja költségeit és biztosítsa a rendszer fenntarthatóságát.  2000-ben a magánkasszák 3,44%-os, az önkéntes nyugdíjpénztárak pedig 1,97%-os díjterhelés mellett működtek. A fent említett számokból is látszik, hogy ez jelentősen csökkent 10 év alatt. 2009-ben az elvonások megoszlásánál a vagyon 0,63%-át vitték el a működési költségek és 0,49% ment el a befektetések kezelésére - írja a Világgazdaság.

A mérséklődés mögött több tényező húzódik meg. Egyrészt, ahogy telik az idő, egyre több befizetés történik, ami által a pénztár vagyona növekszik. Így a rendszer működésének költsége a bent lévő pénzek összegéhez képest fokozatosan kisebb lesz. Másrészt a pénzintézeteken belül az idő múltával hatékonyabb, racionálisabb működés alakul ki.

Az egyes intézmények között viszont jelentős eltérések mutatkoznak. A legolcsóbban működő magánnyugdíjpénztárnál 2009-ben a díjterhelés összege 0,53%-kot tett csak ki, míg a legdrágábbnál 1,35%-ot. Az önkéntes kasszák esetében a különbségek még nagyobbak voltak. Van, ahol alig éri el a 0,5%-ot az elvonás mértéke, máshol majdnem 3%-os ugyanez a terhelés. Az összegek nagyban függnek a szervezetek növekedési ütemétől. Például, ha sok az új belépő, az növeli a likviditási és működési célú elvonásokat. Ezen felül az egyes munkáltatói hátterű pénztáraknál a foglalkoztató átvállalhatja a költségeket.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


 

Címkék:
nyugdij,