Kiszivárgott a kormány adótervezete

Pénzcentrum2010. október 6. 09:32

 Nőni fog a minimálbér, csökken a jóváírásra jogosultak köre, az egy gyermeket nevelők családi adókedvezményhez juthatnak jövőre. Még két évig marad a szuperbruttó adóalap (amit azonban 2013-ban végleg eltörölnek), valamint változtatnak a 2011-től a személyi jövedelemadó rendszerén. Mindezek által a költségvetés 300-400 milliárd forint hiányt szenved el, amit a távközlési ágazatra kirótt extraadóval, a Robin Hood-adó meghosszabbításával és jövedéki-adó emeléssel próbálnak meg pótolni-tudta meg az Index.hu.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter után Orbán Viktor is megerősítette az egykulcsos 16%-os szja jövő évi bevezetését, azonban ezt a szuperbruttó alapunkból fogják vonni (bruttó bér szorozva 1,27). A szuperbruttó intézménye 2013-ban tűnne el végleg.

A kormány segítené a gyermekes családokat is. Jelenleg csak a három vagy több gyermeket nevelők kaphatnak jóváírást (4000 forint gyerekenként havonta), a későbbiekben az egy-kétgyerekes családoknak is járna, csemeténként 8-10 ezer forint.  A minimum három gyereket nevelők pedig akár 15-20 ezer forint adókedvezményre is számíthatnak.

Adózás szempontjából 2011-től nem számolnák bele a jövedelembe a gyest, az ösztöndíjat és a nyugdíjat. Ezek után nem kell adózni egyébként sem, viszont növelheti az adóalapot képező jövedelmünket, ami által fentebbi adósávba is átsorolódhatunk. Mivel azonban egykulcsos szja lesz jövőre, okafogyottá válik ez a rendszer.

A költségvetésbe plusz forrásokat is be kell építeni a hiány ellensúlyozására. A minimálbér megemelésével többlet járulékbevételhez jut az állam. 5%-os az emelési terv, de a mostani 73.500 forintról növelt összeg valószínűleg nem fogja elérni a 80.000 forintot. Ezen felül csökkentenék a havi maximálisan adható adójóváírás (15.100 forint ) és az adójóváírásra jogosultak körét is. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Továbbá emelni szeretné a szeszes italokra és cigarettára kivetett jövedéki adó mértékét a kormány, illetve meghosszabbítanák az energetikai szektorra rótt Robin Hood-adót (ez évi 30-35 milliárdot hoz az államnak). A bankadó érvényben marad jövőre is és a távközléses cégek extra adóval számolhatnak.


 

Címkék:
adozas,