A nyugdíjas nem eltartott - Orbán államtitkára is megszólalt

Pénzcentrum/MTI2010. szeptember 30. 14:32

Az idős emberek a társadalom részei, nem eltartottak, épp ezért szemléletváltásra van szükség az időspolitikában is - jelentette ki Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociálpolitikáért felelős államtitkára.

Az államtitkár úgy fogalmazott, hogy az idős emberek a családok - ezen keresztül a társadalom - elválaszthatatlan részei. Vannak olyan élethelyzetek, ahol ez megszakadt, de egy gyermek felnevelésében nemcsak tudásukkal segíthetnek a nagyszülők, hanem lelki tapasztalatokkal is. Az idősek azok, akik munkájuk, kitartásuk árán, nagyon nehéz időszakokon keresztül fenntartották az országot.

Az időspolitikában is szemléletváltásra van szükség. Sokan - tévesen - úgy vélik, hogy az aktív korszakot követő nyugdíjaskor a leépülés időszaka, pedig a mai nyugdíjasok már nem csak kendős öregasszonyokból állnak, sokan olyan tapsztalattal rendelkeznek az élet minden területéről, amelyből a fiatalabb korosztály képviselői is profitálhatnak. Nem vitás, hogy az idősödő társadalom egyre nagyobb terheket jelent a következő generációknak, de ezeket a problémákat csak a jelenlegi (pénzügyi) szemlélet megváltoztatásával lehet majd orvosolni.

Soltész nem ment el szó nélkül a gáz- és távhőtámogatás rendszere mellett sem. Az előző kormány júliustól meg akarta szüntetni a támogatásokat, aminek következtében 960 ezer háztartás - mintegy 2,5 millió ember - élete lehetetlenülhetett volna el, beleértve a sok idős embert is. A kormány ezért december 31-ig meghosszabbította a támogatást, és a cél a további támogatás lehetőségének megteremtése a jövő esztendőben is.

Az idősotthonok tekintetében kitért a gondozási szükségletre - amelynek részeként eldől, ki milyen ápolást igényel -, amelyet eddig az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet (ORSZI) vizsgált, ami plusz adminisztratív terheket jelentett az intézményeknek. Emiatt hónapokig üresen álltak idősotthoni ágyak. Ezt a nyáron a kormány megszüntette, ma már az otthonok vezetőinek a felelőssége, hogy kit fogadnak be.

Időszerűvé vált az illegális idősotthonok elleni fellépés is, melyek bizonytalan helyzetben tartották az idős embereket. A korábbi gyakorlattal ellentétben az uniós pénzeket nem tanulmányokra, hanem elsősorban fejlesztésre fordítják a jövőben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kötelező magánnyugdíjpénztárak további privatizációját nem fogják engedni. Leállítják és felülvizsgálják ezeket, mivel ennek következtében csak idén 370 milliárd forintnál többet kell pótolni a nyugdíjkasszában, mert ez az összeg "elvándorolt". Ahhoz pedig, hogy a nyugdíjrendszer hosszú távon fenntartható legyen, meg kell erősíteni a családtámogatási rendszert is.

Orbán megszólalt nyugdíjügyben!

Címkék: