Kétséges a magánnyugdíj rendszerének fenntarthatósága

Pénzcentrum2010. szeptember 23. 10:02

A magán-nyugdíjpénztári rendszer fenntarthatóságát a jelenlegi formában több szakértő is kétségbe vonja. A kifogások között az első helyen a magas költségek és az alacsony reálhozamok állnak - írja a Napi Gazdaság.

Pellei József, a VIT Nyugdíjpénztár ügyvezetője elmondta, hogy csak kampányfogásnak tudja minősíteni az alacsony reálhozam és a magas költségszint emlegetését akkor, amikor a befektetési szabályok abba az irányba tolják a pénztárakat, hogy lehetőleg a magyar államot finanszírozzák. A szakember az októbertől életbe lépő, a magánkasszák devizakitettségét korlátozó rendelkezésekre utal, ugyanakkor a magyar állampapírpiac hozamánál nagyobbat várnak a pénztáraktól, a kettő együtt nem megy.

Paczolai Szabolcs, a Dimenzió Magánnyugdíjpénztár ügyvezetője hozzátette, hogy amennyiben a költségeket magasnak ítéljük, akkor a jogszabályi előírások számosságát, bonyolultságát és gyakori változtatását, az ezeknek történő megfelelést is figyelembe kell venni.

Az indulási szakaszra jellemző relatíve magas költség viszonylag egyoldalú, kötvénytúlsúlyos befektetési összetétel mellett már régen a múlté - állították az Aegon kasszájánál. Az elmúlt évekre "beérett" a nyugdíjpénztári szektor, és csökkenő díjak mellett a befektetési időszakhoz illő hosszú távú, szofisztikált befektetéseket kezelnek, így mind a költségek, mind az elérhető reálhozam oldaláról magas nettó megtérülés várható.

Ezzel szemben a tb-nyugdíjrendszer, tekintettel az elmúlt időszakban az egyensúly érdekében folyamatosan végrehajtott szigorításokra (nyugdíjformula, svájci indexálás szigorítása, korhatáremelés, 13. havi nyugdíj eltörlése), jelentős negatív "reálhozamot", megtérülést nyújtott tagjainak.

Korábban (kattints, olvass, játssz és nyerj lapostévét!):

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Vajon hol kapják a legtöbb nyugdíjat Magyarországon?

Recseg-ropog a magyar nyugdíjrendszer

Hogy lehet hozzájutni az elhunyt élettárs utolsó nyugdíjához? + nyomtatvány

Címkék:
svájci indexálás,