Százezreket fizettek a leszázalékolásért! Bilincsben a rokkantnyugdíj-maffia

Pénzcentrum/MTI2010. szeptember 9. 05:22

Első fokon bűnosnek mondta ki a miskolci leszázalékolási botrány 70 vádlottjának zömét a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság Czibrik Attila vezette bírói tanácsa. A vádlottak padján az ál-rokkantnyugdíjasok mellett orvosok és szakasszisztensek is helyet foglaltak, két ember letöltendő börtönbüntetést kapott.

A nagyterem szinte zsúfolásig megtelt a vádlottakkal és ügyvédjeikkel, csak az ítélethirdetés több órát vett igénybe. A perben szereplő 70 vádlott közül 53-at talált bűnösnek a bíróság, tizenöt embert felmentettek, míg két vádlott ügyét - egészségügyi állapotukra való tekintettek - elkülönítették. Ketten letöltendő börtönbüntetést kaptak, a tizenkettedrendű vádlottat 3 év 6 hónapra, a tizenharmadrendűt 4 évre ítélte a bíróság. Az orvosok és szakasszisztensek legtöbbje megúszta felfüggesztett börtönbüntetéssel, a vádlottak nagy részét pénzbüntetéssel sújtották.

A 99. tárgyalási napon tartott ítélethirdetés során 14 vádlott kapott szabadságvesztés büntetést, 12 vádlott esetében a végrehajtást próbaidőre felfüggesztette a bíróság. 37 vádlottat pénzbüntetéssel sújtott, míg két embert próbára bocsátott a bíróság. Az ügyben 7 évvel ezelőtt indult a nyomozás. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség hivatalos személy által kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt 70 emberrel szemben emelt vádat.

Kiderült, hol él a legtöbb nyugdíjas Magyarországon - Kattints!

"A betegek, a leendő rokkantak" két közvetítő segítségével jutottak el abba a kórházba, ahol "megvizsgálták", majd leszázalékolták őket. A jogtalan leszázalékolásért 100-300 ezer forintot fizettek. A bírósági eljárás 2006-ban kezdődött meg, a tárgyalási szakaszt azonban meg kellett ismételni az egyik ülnök váratlan halála miatt.

Címkék: