Túl sok az osztálypénz? Így lehetne kevesebb...

Pénzcentrum2010. szeptember 6. 13:02

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete azt javasolja, hogy az óvodákban, iskolákban alakuljanak Közhasznú Szülői Alapítványok, így csökkenthető lenne az osztálypénz gyakran túlságosan megterhelő mértéke.

A szakmai szervezet közleménye szerint a szülők akkor is fizetnek osztálypénzt, ha az meghaladja anyagi teherbíró képességüket, sok esetben pedig nem látják át mire fordították a beszedett összegeket.

Az iskolákban, de már az óvodákban is, gyakorlattá vált az osztálypénz szedése, amely havi 500-1000-3000 forinttól a középiskolában 20-30 ezer forintig (ballagási ruha, érettségi bankett) terjedhet. Egy 30 fős osztályban havi 2-3 ezer forinttal számolva havonta 60-90 ezer, évente 600-900 ezer forint osztálypénz gyűlhet össze. Egyes középiskolákban ez elérheti az évi 6-9 millió forintot is.

Az oktatási intézmények többsége áthárítja a dologi kiadásokat (pl. kréta, másolópapír, tisztasági csomag, osztályfestés,) vagy a tanítási időben szervezett ingyenes közoktatási szolgáltatások költségeit (pl. tanulmányi kirándulás, uszoda, múzeum belépő, erdei iskola, stb.) a szülőkre, amelyeket a fenntartónak az óvoda, iskola költségvetésében kell biztosítani.

Sok helyen úgy próbálják a kikerülni az indokolatlan pénzbeszedéssel kapcsolatos jogszabályi előírásokat (pl. elismervény, számla kiadása beszedett pénzekről, bevételezés, könyvelés, elszámolás), hogy nyíltan osztálypénz gyűjtésre biztatják a szülőket.

Az osztálypénz szedésének évtizedes hagyományi vannak Magyarországon, azonban az utóbbi években megváltozott a családok anyagi helyzete. Nem csak az alacsony jövedelmű szülőknek okoz problémát gyermekük óvodáztatásával, iskoláztatásával járó kiadások, hanem azoknak is, akiknél a megnövekedett közüzemi díjak miatt emelkedett a lakásfenntartási költségek, és az esetleges kölcsönök visszafizetése miatt egy fillérjük sem marad a hónap végére.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az osztálypénzzel kapcsolatos ellentmondások kiküszöbölése érdekében a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete azt javasolja, hogy minden óvodában, iskolában alakuljon Közhasznú Szülői Alapítvány.

A szülői alapítvány célja a gyermekeik érdekében eljáró szülők összefogása az óvodai nevelés és az iskolai oktatás színvonalának emelése érdekében. A szülői alapítvány sajátossága, hogy összeférhetetlenség miatt a pedagógusok nem lehetnek a tagjai.

A szülői alapítvány pénzforrása a külső támogatók pénzbeli és természetbeni adományai pályázatok elérése, szponzorok felkutatása. Az iskola vagy a fenntartó által átadott pénzek, valamint a szülők és pedagógusok támogatása adójuk 1%-ával. A pénzfelhasználásról a szülői kuratórium dönt.

Címkék: