Népszámlálás Kínában: kiderül, hány halottat nem jelentettek be

Pénzcentrum2010. augusztus 22. 11:02

A novemberben kezdődő kínai népszámlálásra történő felkészülés jegyében felmérik a pekingi állandó lakosság létszámát. A 100 ezer kérdezőbiztos a lekérdezés során a fővárosban élő külföldieket, hongkongiakat, makaóiakat és tajvaniakat is felkeresi a következő egy hónapban.

Felkészülés a pontos adatgyűjtésre

Novemberben veszi kezdetét a tízévente esedékes népszámlálás a világ legnagyobb lélekszámú országában. A kínai hatóságok az adatgyűjtés pontossága érdekében felkészülési jelleggel augusztus 15-e és szeptember 15-e időszakra elrendelték Peking lakosságának felmérését. A következő egy hónapban mintegy 100 ezer, rendőrökkel kísért kérdezőbiztos kopogtat be a fővárosiakhoz, hogy az egyes háztartásokban élőkről a szükséges információkat begyűjtsék.

A lekérdezés során a kérdezőbiztosok az üzleti úton lévőket és a rövidebb látogatásra érkezett személyeket kivéve a külföldi állampolgárokat és a Pekingben élő hongkongiakat, makaóiakat és tajvaniakat is felkeresik. Erre azért van szükség, mert a teljes körű népszámlálás nem csak Kína lakosságát, de a külföldön élő, ugyanakkor tartós letelepedési engedéllyel nem rendelkező kínai állampolgárokat is jegyzőkönyvbe kívánja majd venni.

Az aktuális lekérdezés során a hatóságok pontos adatokat szeretnének kapni a pekingi háztartásokról, egyúttal korrigálnák a hibás és valótlan adatokat a fővárosban élőkről. Szakértők szerint ugyanis sokan nem jelentik be családtagjuk elhalálozását, így ugyanis továbbra is felvehetik utánuk az állami szociális támogatásukat, míg az "egy család - egy gyermek" elvét megsértők, nem regisztráltatják második gyermeküket.

A Kínai Népköztársaság 1949-es megalakulása óta 1953-ban, 1964-ben, 1982-ben, 1990-ben és 2000-ben tartottak népszámlálást az országban. A legutóbbi cenzus szerint Kína lakossága 1,29533 milliárd fő volt.

A magyarokat 2011 őszén veszik számba

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Magyarországon a következő teljeskörű népszámlálás 2011 őszén esedékes: az adatfelvételt 2011. október 1-je és 2011. november 30-a között fogják végrehajtani. Ennek során, a népszámlálási törvény értelmében a kérdezőbiztosok rákérdeznek majd a nemre, születési időre, családi állapotra, lakóhelyre, születési helyre, iskolai végzettségre és foglalkozásra is. A nemzeti és etnikai hovatartozásra, az anyanyelvre, illetve a fogyatékosságra vonatkozóan is lesznek kérdések, de ezekre nem lesz kötelező választ adni.

Mivel a statisztikusok Magyarország aktuális lakosságszámát a születési és halálozási arányszámok segítségével a 2001-es cenzus adatai alapján kalkulálják, a magyarok pontos népességszámáról a jövő évi felmérés ad majd képet. Az adatgyűjtést követő 4-5 hónapon belül már lesznek előzetes eredmények, de a végleges számok - a munka nagyságára való tekintettel - csak 2012 tavaszára készülnek el.

(Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar hírlevél)

Címkék:
etnikai hovatartozás,