Bizonyíték: jót tesz a hétvégi henyélés

Pénzcentrum/InfoRádió2010. augusztus 6. 16:02

Ha felébredsz hétfő reggel, és nem érzed magad kipihentnek, akkor ennek valószínűleg az lehet az oka, hogy nem henyéltél eleget a hétvégén...

Azok, akik hétfőn egy hosszú hétvégi henyélés után kezdenek el dolgozni, sokkal jobban teljesítenek a munkahelyen, mint azok, akik kevesebb időt töltöttek az ágyban szombaton és vasárnap - derült ki a Pennsylvaniai Egyetem kutatásából. Elég csak egy ágyban töltött délelőtt a hétvégén ahhoz, hogy az egész hetes kevés alvást bepótoljuk, ám előfordulhat, hogy 10 órás henyélés sem elegendő annak, aki hét közben a két végén égeti a gyertyát, és csak nagyon keveset alszik.

Az amerikai kutatók 159 egészséges, 30 év körüli felnőttet vontak be kísérletükbe. Két éjszakán keresztül 10 óra alvást engedélyeztek a kísérleti alanyoknak, akik közül 142-en az ezt követő öt napon csak 4 órát alhattak, hajnal négy és reggel nyolc óra között. Ezek után engedélyeztek nekik legfeljebb 10 óráig tartó "helyreállító" alvást. A többi 17 minden éjszaka 10 órát tölthetett az ágyban.

Amikor ébren voltak, a kísérleti alanyoknak minden második órában egy számítógépes kérdőívet kellett kitölteniük - olvasható a Sleep című szaklapban megjelent tanulmányban. Azoknak, akik csak korlátozott óraszámot tölthettek alvással, lecsökkent az éberségi szintjük, valamint a reakcióidejük, és figyelni is kevesebb ideig tudtak, bár igaz, hogy egy éjszaka zavartalan, megszakítás nélküli alvás után helyreállt normális funkciójuk.

Voltak olyanok is, akik a rendszeres 4 órányi alvás után nem aludtak semmit - nem csoda, hogy ők teljesítettek a legrosszabbul.

Címkék: