Kedvezményes és megszűnő adók, illetékmentes öröklés

Pénzcentrum2010. július 23. 10:02

Számos adórendszert érintő változtatást fogadott el a kormány gazdasági salátatörvényével az Országgyűlés tegnap. Ezek közül a legjelentősebb a társaságok 500 millió forint adóalapig kiterjesztett kedvezményes adókulcsa.

Az év második felétől kezdve a társaságok - a korábbi 50 millió forintos, feltétekhez kötött határ helyett - 500 millió forintos adóalapig 19% helyett 10%-os társasági adókulccsal adóznak. Mivel a jogszabály július 1-jei hatállyal módosul, az év második felében 250 millió forint a sávos adó alacsonyabb kulcsának felső határa.

Összeghatártól függetlenül illetékmentessé tette az egyenes ági rokonok között az öröklést az Országgyűlés. Így állami teher megfizetése nélkül juthatnak örökhagyó vagyonához a vér szerinti vagy örökbefogadott gyermekek, az unokák, a dédunokák stb., illetve a szülők, a nagyszülők, a dédszülők stb. A házastársakra, mostoha- és nevelt gyermekekre valamint a nevelőszülőkre továbbra is a 20 millió forint összeghatár vonatkozik illetékmentesség tekintetében.

Több kis adót is eltöröltek a honatyák. Megszűnik a vállalkozások kommunális adója és a vagyonadó még hatályban levő, nagy teljesítményű személygépkocsikra, légi és vízi járművekre vonatkozó része. Azonban az eredeti tervekkel ellentétben mégsem tűnik el idén az üdülőingatlanok utáni idegenforgalmi adó - jegyezte meg az Index.

Megjelenik az adórendszeren kívüli keresettel járó foglalkoztatás. A házi, ház körüli munkába besegítő magánszemély és az őt felfogadó magánszemély közötti viszonyban, a kifizetett jövedelem után sem adót, sem járulékot nem kell fizetni, csupán havonta 1000 forintos regisztrációs díjat kell leróni.

Címkék:
vagyonadó,