Kinek jár a 44 ezer forintos iskolakezdési támogatás?

Pénzcentrum2010. július 22. 08:32

Az iskolakezdési támogatás értékhatára a minimálbérhez kötött, a kedvezményes adózással adható összeg a mindenkori minimálbér 30%-a, vagyis tavaly ez 21 450 forint volt, idén 22 050 forint. Egy gyermek után mindkét családi pótlékra jogosult szülő részesülhet iskolakezdési támogatásban, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy tanköteles korú gyermek iskolakezdését a munkaadók összesen akár 44 100 forinttal is támogathatják - mutat rá a Sodexo.

Nem árt azonban szem előtt tartani, hogy a munkáltató az adót a kifizetett nettó juttatás után fizeti. 25%-ot 22 050 forintig, felette pedig a normál adózású cafeteria elemekre vonatkozó 97,89%-os adót. Amennyiben tehát a munkáltató a lehető legmagasabb kedvezményesen adózó nettó értéket, szeretné a munkavállalójának adni, akkor ez összesen 27 563 forintjába kerül majd.

Hazánkban jelenleg az a munkavállaló igényelhet iskolakezdési támogatást, akinek gyermeke nem idősebb 23 évesnél. De a családok támogatásáról szóló törvény 2010. augusztus 30.-i hatállyal módosul és eszerint a juttatást már csak 20 éves korú gyermek esetében lehet igénybe venni. További feltétel a szülő jogosultsága családi pótlékra, valamint a munkáltatónak rendelkeznie kell a munkavállaló által aláírt nyilatkozattal, mely szerint a feltételeknek megfelel.

Még a szigorúbb feltételekkel is jobban járnak a magyar diákok szülei, mint a szomszédos országokban élőké. Északi szomszédunknál nincs is ilyen juttatás, a sógoroknál pedig csak a gyerekek óvodai elhelyezését, vagy a bébiszittert támogathatja utalvánnyal a munkáltató. Ez utóbbi szolgáltatás múlt év áprilisában indult a Sodexo osztrák leányvállalatánál, és ennek segítségével a gyermek 10 éves koráig évente 500 euróig adómentesen támogatható az alkalmazott.

Címkék: