Te is óvod tőle gyermeked? - Ma van a Kábítószer-ellenes Világnap

Pénzcentrum2010. június 26. 17:02

Az ENSZ döntése alapján 1987 óta minden év június 26. napja a Kábítószer-ellenes Világnap. Ennek apropóján  a Vám- és Pénzügyőrség összegezte a közelmúltban a kábítószer-kereskedelem visszaszorítására tett erőfeszítéseinek eredményeit.

1987-ben ugyanezen a napon, az ENSZ kábítószerekkel történő visszaélés és az illegális kereskedelem elleni konferenciáján deklarálták, hogy a kábítószer-probléma visszaszorítása érdekében a nemzetek összefogására, a kereslet- és kínálatcsökkentés egyensúlyára épülő beavatkozásokra van szükség.

A hazai küzdelem eredményei

A Vám- és Pénzügyőrség az elmúlt években is számos alkalommal foglalt le kábítószereket, melyek a legkülönfélébb rejtekhelyekről kerültek elő. A tavalyi évben összesen több mint 230 kilogramm drog akadt fenn az ellenőrzések során, míg idén már most több mint 110 kilogrammnál tartunk.

A legutóbbi sikeres felderítés a Ferihegyi Repülőtéren volt, ahol egy Ecuadorból érkező szerb utas csomagjában jelzett kábítószert a röntgen. Kiderült, hogy a poggyász anyagába illetve fémszerkezetébe több mint 1 kilogramm kokaint rejtettek. Az idei legsikeresebb fogás azonban Nagylaknál történt egy közúti ellenőrzés során, amikor a pénzügyőrök egy bolgár személygépkocsit állítottak meg. A vizsgálat során a vámosok egy rejtekhelyet találtak a pótkerék alatt, ahonnan 73 kilogramm nagytisztaságú heroin került elő, melynek értéke elérte az 1 milliárd forintot.

Új anyagok is felbukkannak

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A vámhatóság általában a közismert kábítószerfajtákat foglalja le, mint például a heroin, kokain, vagy a marihuána, azonban 2010. május végén a pénzügyőrök egy budapesti felderítés keretében egy új kábítószerfajtára bukkantak: szállítás közben értek tetten négy magyar férfit, és az átvizsgált személygépkocsiban összesen 2 kg nagy tisztaságú morfint találtak. A morfin a gyógyászatban használatos fájdalomcsillapító szer, melyből a normál emberi szervezet számára már 200 mg is halált okoz, így ebből a mennyiségből 10.000 db halálos adagot állíthattak volna elő.

Nemzetközi összehasonlításban is elismert a Vám- és Pénzügyőrség Vegyvizsgáló Intézete tevékenysége, amely a vámhatóság által nyomozott ügyekben a kábítószerek, pszichotrop anyagok és prekurzorok vizsgálatát 2009. január 1-je óta országos hatáskörrel végzi. A Vám- és Pénzügyőrség továbbra is kiemelt feladatának tekinti a társadalom- és gazdaságvédelmi tevékenységén belül a kábítószer-terjesztés megakadályozását, felszámolását - áll a szervezet közleményében.

Címkék: