Általános lesz a társaságoknak szánt adókönnyítés

Világgazdaság2010. június 23. 09:47

Az összes cég számára elérhetővé válik a korábban a kormány által bejelentett 10%-os társasági adó Magyarországon. A könnyítést a tervek szerint még idén bevezetik, az adóalapot csökkentő tételek további sorsa azonban még nem ismert - írja a Világgazdaság.

Minden vállalkozás élhet majd a kormány tervei szerint 500 millió forint adóalapig kiterjesztésre kerülő 10%-os társasági adókulccsal. A kedvezményes kulcs 50 millió forint adóalapig eddig is létezett, azonban a törvény szigorú feltételekhez kötötte annak igénybevételét, így a potenciálisan érintett cégek alig néhány százaléka élt a 19%-os kulcsot mérséklő lehetőséggel.

A törvényi feltételek most eltűnnek, és minden társaság számára igénybe vehető lesz a kedvezőbb kulcs, azon cégek számára is, akik 500 millió forint feletti adózási előtti eredményt könyvelhetnek el egy évben. Számukra két adósáv lesz érvényben: félmilliárd forintig 10%, felette pedig marad a 19%-os kulcs. Utóbbi csoportba tartozó cégek egyébként a társaságok mindössze 1%-át képviselik, azonban a legnagyobb eredménnyel rendelkező 1%, nagyjából másfélszer akkora adóalapot tesz ki, mint az összes többi vállalat együttvéve.

A társasági adókönnyítést a kormány szándékai szerint mg idén bevezetik, azonban arról még nem nyilatkozott a kabinet, hogy tervezik-e az adóalapot csökkentő tételek szűkítését - írja a lap.

Címkék: