Már a "piti" ügyeket is nyilvántartják

Pénzcentrum2010. június 15. 09:02

Teljesen kiépült a központi szabálysértési nyilvántartás, így már nem kerülhetik el a börtönt azok sem, akik "csak" kisebb, szabálysértési értékhatár alatti lopásokat követnek el - írja a Népszabadság.

A múlt év végéig az állam kizárólag az autósok szabálysértéseit tartotta nyilván, ellenben a "megélhetési tolvaj", aki csak 19 900 forintnyi értéket lopott, elfogása esetén is csak a jegyző bírságolhatta meg, de másnap újra lophatott, akár rendszeresen is.

A kis értékre elkövetett lopás ugyanis nem minősül szabálysértésnek akkor, ha azt például napi, heti rendszerességgel, üzletszerűen követik el, és akkor sem, ha a tolvaj lakásból vagy akár csak egy kerítéssel körbezárt udvarból lopott. A jegyzők azonban jellemzően nem vizsgálták a szabálysértő tolvajok bűnügyi előéletét, nem nyomoztak és nem is bírságoltak.

Még a Bajnai-kormány próbált ennek véget vetni azzal, hogy egyfelől viszszaadta rendőrségi hatáskörbe a szabálysértési értékhatár (20 ezer forint) alatti vagyon elleni jogsértések nyomozását, másfelől létrehozta a központi szabálysértési nyilvántartást.

Az Orbán-kormány azonban elzárással (legfeljebb 90 nap) büntetné a kisebb súlyú vagyon elleni bűncselekmények elkövetőit. A többségük segélyből él, semmi értelme pénzbüntetéssel sújtani őket, mert vagy nem fizetik be, vagy újabb bűncselekményt követnek el, hogy kifizethessék a büntetést.

Címkék: