Simor bruttóját nem lesz könnyű felnégyelni

Pénzcentrum2010. június 14. 09:32

Szíjjártó Péter miniszterelnöki szóvivő szerint a kormány nem enged abból a tervéből, mely szerint 2 millió forintban maximálja az állami vezetők fizetését, köztük a jegybankelnökét. A szóvivő úgy véli, hogy a tervezett lépések megfelelnek a jogszabályoknak és a kabinet egyeztet az EU-val is - írja a Napi Gazdaság.

A jegybanktörvény alapján azonban a kormányzati tervek könnyen meghiúsulhatnak, a jogszabály módosításához valószínűleg az Európai Központi Banknak (ECB) is lesz egy-két szava. A függetlenség elvének megfelelően, az MNB saját hatáskörében dönt a bérezésről, a parlament csak a jegybanktörvény módosítása nyomán tud ezen változtatni. Ehhez viszont ki kell kérnie egyrészt az MNB, másrészt az ECB véleményét. Ezenfelül az ECB-vel egyeztetési kötelezettsége van az országgyűlésnek is. A korábbi tapasztalatok alapján nem valószínű, hogy az ECB enged a magyar kormánynak.

A 2008-as olasz költségvetési törvény bérplafont szabott meg a költségvetési szervek alkalmazottainak; az ECB véleményében kifejtette: az olasz jegybank autonómiát élvez a dolgozók fizetésének megállapításában, beleértve a monetáris tanácsot is. Ugyanakkor a kormány hozhat új törvényt, amennyiben az csak a következő vezetők juttatásait érinti. A román kormány 2008-ban a jegybankra vonatkozó törvény azon részén akart változtatni, amely az alkalmazottak juttatásait és jogait érinti. Az ECB az olasz esethez hasonlóan érvelt: a döntések sértik a jegybanki függetlenség elvét, de a módosítások a következő vezetők juttatásait érinthetik.

Címkék:
szíjjártó péter,