Búcsúzik a Tesco legendás vezére: árufeltöltőként kezdte milliárdos karrierjét

Orosz Márton2010. június 12. 10:02

A Tesco a héten jelentette be, hogy jövő márciusban távozik legendás vezérigazgatója, Sir Terry Leahy. Az üzleti élet legendás alakja, a milliárdos cégvezér igazi sikerembernek számít, aki már középiskolás évei alatt is a Tesconál dolgozott.

2011 márciusától távozik a Tesco vezérigazgatója, Terry Leahy, aki 14 évig állt a cég élén. Vezérigazgatósága alatt nemcsak a piacvezető kiskereskedelmi lánccá vált a Tesco hazai piacán, az Egyesült Királyságban, hanem külföldön agresszívan terjeszkedett az Egyesült Államok Kínáig.

Terry Leahy 1956 február 28-án született Liverpoolban, egy négy gyermekes házaspár harmadik fiaként. Gimnáziumi évei alatt a nyári szünetben árufeltöltőként, takarítóként dolgozott egy londoni Tesco áruházban: diákmunkásként padlót mosott, dobozokat pakolt. 1977-ben diplomázott (testvérei 16 éves korukban abbahagyták iskoláikat), a Manchesteri Egyetemen, menedzsment szakon, majd barátnőjével Londonba költözött.

Az IKEA-milliárdos: így él a világ 5. leggazdagabb embere Kattints!

A 21 éves fiatalember elkezdett munkát keresni, és többek között a Tescohoz is beadta jelentkezését. A pozíciót nem ő nyerte el, de a győztes jelöltet hamarosan kinevezték egy magasabb munkakörbe, így Leahy kisvártatva megkapta az áhított állást.

 


Innentől kezdve aztán nem volt megállás: Leahy folyamatosan haladt a ranglétrán, 1997-ben pedig a vállalatcsoport vezérigazgatója lett, miután elődje -és mentora- Ian MacLaurin nyugdíjba vonult.

A Tesco Leahy vezetésével vált világméretű megavállalattá: a sokáig csak a második számú brit hálózatnak számító lánc (az első helyet a Marks&Spencer tarttotta) nem csak Nagy-Britanniában vált piacvezetővé, hanem világméretű terjeszkedésbe is az elmúlt bő évtizedben kezdett.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A napokban vált nyilvánossá elképesztő fizetése is: tavaly összesen 1,398 millió font fix fizetést és 1,3 millió font készpénzjutalmat kapott, amihez hozzájönnek még az egyéb juttatások és a részvényopciók, összesen tehát 5,2 millió font (mintegy 1,7 milliárd forint) ütötte a markát.

Leahy-t többször is az év üzletemberévé választották, 2002-ben pedig -érdemei elismeréseképpen- lovagi címet kapott. A brit Sun című bulvárlapnak nyilatkozó elemző szerint Sir Terry minden idők egyik legnagyobb kereskedőjeként távozik posztjáról.

Leahy-t a nemzetközi tevékenységekért felelős Philip Clarke követi majd a vezetői székben. Clarke jelenleg a Tesco nemzetközi tevékenységéért felelős üzletágának feje Ázsiában és Európában. Tim Mason, az amerikai tevékenységekért felelős vezető volt a másik lehetséges jelölt a vezérigazgatói posztra, aki a jövőben vezérigazgató-helyettes lesz és újabb területek tartoznak majd felelősségi körébe, mint például a márkanév népszerűsítése.

 

(Adatok: Wikipédia/Pénzcentrum gyűjtés)

Címkék: