Fosztogatók és katasztrófaturisták Miskolcon és Felsőzsolcán

Orosz Márton2010. június 7. 11:02

A hétvégén elöntötte a megáradt Sajó a Miskolctól délkeletre fekvő Felsőzsolca városát. Az ár nemcsak a kisvárost döntötte romba, hanem a borsodi megyeszékhelyen több kereskedelmi egységet is körbekerített.

A városnak ezen a részén több nagy áruház -METRO, Auchan, Brico Store, Decathlon- is található. A hírek szerint a katasztrófát kihasználva megjelentek a fosztogatók is, akik csónakkal közelítették meg a boltokat. Arról is lehetett hallani, hogy a rendőrök szintén motorcsónakkal üldözték az elkövetőket.


Nagyobb térképre váltás

 

Áruházi helyzetkép

A METRO Kereskedelmi Kft. a Pénzcentrumot úgy tájékoztatta: miskolci áruházuk -a parkoló egy részének kivételével- nem áll vízben, munkatársaik folyamatosan védekeznek, homokzsákokat pakolnak, a biztonsági szolgálat megfelelően működik. Az áruház azonban - az elöntött utak miatt- jelenleg megközelíthetetlen.

Az Auchan Magyarország Kft-től megtudtuk: az eladóteret és a parkolót is elöntötte a víz. Az áruház vezetése és a tűzoltóság szakemberei megfelelően lezárták az épületet, melynek őrzése folyamatos, így az Auchan is cáfolja a fosztogatásokról megjelent híreket.

Arról is érkeztek hírek, hogy a miskolci Tescois víz alatt van, azonban a Tesco-Global Áruházak Zrt. ezt hivatalosan cáfolta lapunknak. Hangsúlyozták: nem történtek fosztogatások sem a miskolci, sem más áruházukban.

Az elhagyott házakra utaznak?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Gaskó Bertalan, a Borsod Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője közölte: az elmúlt napokban a megye rendőri állományát az árvíz elleni védekezés miatt több ezer fővel megerősítették. Ezek a rendőri erők az árvízi védekezésben, a közterületi jelenlét erősítésében, a közrend-közbiztonság fenntartásában egyaránt részt vesznek. A rendőrség valamennyi rendelkezésre álló technikai eszközzel, így gépjárművekkel, csónakokkal, helikopterekkel biztosítja az elárasztott települések közrendjét és biztonságát - hangsúlyozta a szóvivő.

Kiemelte: "a megjelent híresztelésekkel ellentétben ez idáig sem a Miskolc keleti bevezető szakaszán lévő, víz alatt álló bevásárlóközpontokban, sem Felsőzsolcán, sem Edelényben nem kellett a közveszély színhelyén a tulajdonos felügyelete nélkül maradt lakóingatlanokkal kapcsolatban rendőri intézkedéseket bevezetni".

A megyében ez idáig két esetben kellett árvízi tolvajokkal szemben intézkedni, akiket azonnal elfogtak. Szikszón vasárnap egy már évek óta lakatlan lakásból egy férfi szőnyeget próbált eltulajdonítani. A kiérkező rendőrök még a helyszínen elfogták, és lopás miatt indítottak eljárást ellene. Abaújszántón szintén vasárnap történt egy eset - az árvízi helyszínen -, amikoris egy ingatlanból a tulajdonos által kimentett tárgyakat a ház előli utcarészről próbálták meg ellopni. A rendőrség az elfogott négy gyanúsítottat bűnügyi őrizetbe vette. Az eltulajdonított tárgyakat lefoglalták, a tolvajokkal szemben közveszély színhelyén elkövetett lopás vétségének megalapozott gyanúja miatt indítottak eljárást. A rendőrség kezdeményezi a gyanúsítottak előzetes letartóztatását.

Katasztrófaturisták

A hétvégén sok kíváncsiskodó, úgynevezett katasztrófaturista "lepte el" a bajban lévő települések környékét, az áradások látványos helyeit, amellyel megnehezítették a mentésben részt vevő emberek munkáját .

A rendőrség arra kéri az embereket, hogy ne menjenek, és ne látogassák és nehezítsék a mentőegységek munkáját, a konvojok mozgását és parkolását. Úgy tudjuk, egyes településekbe már csak lakcímkártya felmutatásával lehet bejutni.

Címkék:
bűnügyi hírek,