Kérdőjelek az adócsökkentés körül

Pénzcentrum2010. június 4. 10:02

Július elsejével már szinte biztosan nem lép életbe semmilyen adótörvény-módosítás, és a kormány által tegnap kommunikált költségvetési aggályok a jövő év eleji adótehercsökkentés mértékére is kihatással lehetnek - írja a Világgazdaság. Korábban több lehetséges adócsökkentési forgatókönyv is felmerült, egyelőre csak találgatni lehet a kormány konkrét terveiről.

Már az országgyűlési választás után merült fel a mostani kormány részéről az ötlet, hogy akár január 1-jéig visszamenőlegesen is meg lehetne szüntetni a személyi jövedelemadózási szabályok közül az adóalapot 27%-kal növelő szuperbruttósítást. Ennek a lépésnek a hatására az előző kormány számításai szerint mintegy 420 milliárd forint esne ki az idei költségvetés bevételi oldalán. A büdzsé állapotáról szóló tegnapi negatív bejelentések után pedig nem valószínű, hogy az idei évre ilyen mértékű terhet vállalna az új kormány.

Visszamenőlegesen eltörölheti a szuperbruttósítást a Fidesz

Minden negyedik adót eltörölheti a Fidesz

A jövő évre vonatkozóan szóba került a családi adózás bevezetése is, mellyel kapcsolatban szakemberek arra hívták fel a figyelmet, hogy a családi adóztatás bonyolítaná az adórendszert. Emellett kellően alapos előkészítéséhez sok időre van szükség, ezért 2011-es bevezetése nehezen kivitelezhető.

Az szja szabályok gyökeres módosításával párhuzamosan bizonyos cafeteria juttatások adómentességének visszaállításáról már a választási kampány során is szó volt. A jelenleg 25%-os adótartalommal rendelkező béren kívüli juttatások adómentessé tétele előzetes számítások szerint mintegy 50 milliárd forintos terhet róhat az államkasszára a következő táblázatban látható megoszlásban:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az általános forgalmi adó normál (25%-os) kulcsának leszállítása - a 2006-os lépéssel ellentétben - idén fel sem vetődött. Az áfa esetében bizonyos termékek és szolgáltatások kedvezményes kulcsokba (18 és 5 százalék) történő sorolásáról lehet szó az adócsökkentés során. Ilyen lehet az élelmiszerek áfatartalmának csökkentése, vagy a lakásépítési illetve lakásfelújítási munkálatok áfájának mérséklése.

Hússzövetség: csökkenteni kell az élelmiszerek áfáját

Címkék: