Hússzövetség: csökkenteni kell az élelmiszerek áfáját

Pénzcentrum/InfoRádió2010. június 3. 09:47

Az élelmiszerek általános forgalmi adójának csökkentését várja a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke a Fidesz-kormánytól. Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában úgy vélekedett, hogy mivel az illegális kereskedelem csak nagyon nehezen ellenőrizhető, a nyugat-európai gyakorlathoz hasonlóan lényegesen csökkenteni kell az élelmiszerek áfáját.

A jelenlegi kormánypártok voltak a termelők és gyártók legerősebb szövetségesei az élelmiszer áfájának csökkentése ügyében az elmúlt években, így most azt várják, hogy a kabinet valósítsa meg a korábban kidolgozott szakpolitikai indítványokat - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke.

Éder Tamás szerint jelenleg a tőkehúsok teljes forgalmának legalább 30 százalékát feketén értékesítik, a feketepiacnak pedig szociálpolitikai funkciója is van: így olcsóbban jutnak az élelmiszerekhez olyanok, akik a boltban nem tudják megvenni azokat.

A szövetség elnöke úgy véli, mivel az illegális kereskedelem csak nagyon nehezen ellenőrizhető, a nyugat-európai gyakorlathoz hasonlóan lényegesen csökkenteni kell az élelmiszerek áfáját. Erre pedig a mostani kormánypárt az elmúlt években több kísérletet tett.

Az olyan termékeket könnyű áfa megfizetése nélkül eladni, amelyeknek rövid az életciklusuk, frissek, nem márkázottak vagy csomagoltak, mint például a tőkehúsok vagy a péksütemények. A törvénysértés sosem derül ki, ha az elkészítéstől az eladásig eltelő néhány óra alatt nem ellenőrzik a gyártót - fűzte hozzá Éder Tamás.

Címkék: