Júniustól felgyorsul a vámügyintézés

Pénzcentrum2010. május 31. 08:32

Júniustól az elektronikus egyablakos rendszer bevezetésével jelentős mértékben egyszerűsödik és felgyorsul a vámügyintézés. Mindenki vámszámot kap majd, aki vámköteles árut hoz be vagy visz ki az országból -írja a Népszava.

Az egységes elektronikus folyószámla rendszer (E-FO) adatszolgáltatásával az ügyfelek vámfolyószámla adataikat bármikor, online módon, saját számítógépükről megtekinthetik. A vámhatóság mintegy 450 ezer ügyfelének könnyebbíti meg dolgát a változás.

Azok a magánszemélyek és vállalkozók, akik bármilyen vámköteles árut hoznak be az országba, vagy engedélyköteles árut, például a kulturális örökségvédelem alá tartozó műkincset, festményt visznek ki, június elsejétől vámazonosító számot (VPID) kapnak, és attól kezdve minden vámkezelésnél erre kell hivatkozniuk. A vámszám lényegében hasonló funkciót tölt be, mint az APEH viszonylatában az adószám.

A hatóság várakozása szerint így megszűnik a korábbi hármas ügyfél azonosítási problémákból adódó zűrzavar. Korábban ugyanis a magánszemélyeket a vám- és pénzügyőrség nyilvántartotta adószámmal, személyigazolvány számmal, és útlevél számmal is

Címkék:
személyigazolvány,