Családi pótlék: 50 igazolatlan után ugrik a pénz

Pénzcentrum2010. május 21. 09:02

A kormánypárti képviselők által benyújtott törvénymódosítás szerint azoknál a családoknál, ahol a tanköteles korban lévő gyerek igazolatlan hiányzásainak száma eléri az 50-et, készpénz helyett a pótlék összegének megfelelő természetbeni juttatást kapnak a szülők. Gyakran a deviáns szülők magatartása miatt nem járnak a gyerekek iskolába, ezért is szükséges, hogy a családi pótlékot az iskolába járáshoz kössék - írja a Népszabadság.

Az egyik vidéki iskolaigazgató elmondta, hogy "volt olyan diák, aki a 183 tanítási napból 100-at hiányzott igazolatlanul". Ez nem 50, hanem legalább 400 igazolatlan órát jelent. Az ilyen és ehhez hasonló elkerülése érdekében az első módosítók egyike a családi pótlék felhasználásának korlátozása lesz, emellett a jegyző kezdeményezheti majd a gyerek védelembe vételét.

A támogatást nem vonják el, hanem abban az esetben, ha tanköteles korú gyerek után folyósítják, iskoláztatási támogatássá válik. A jogalkotó szerint ez az összeg az iskolai költségekhez nyújtott állami hozzájárulás, vagyis iskolakerülés esetén szankcionálhatók a szülők, hiszen ők felelősek. 50 igazolatlan tanórai hiányzás a jövőben olyan következményekkel járhat, hogy a pótlékot természetben kapják meg a szülők (napi 5-6 órás iskolai órarend mellett két hét alatt összejöhet az igazolatlan hiányzás).

Az intézkedés elsődleges célja, hogy az iskolába nem járó gyerekeket megvédjék a szülői felelőtlenségtől. Ha a gyerek nem teljesíti a tankötelezettséget, akkor a gyermekjóléti szolgálatok ettől függetlenül is figyelnek a veszélyeztetett gyerekekre, és súlyosabb esetekben kezdeményezhetik a védelembe vételüket. A családi pótlékkal kapcsolatos döntéseket a település jegyzője hozhatja meg.

Címkék: