Trükkös boltos, simlis hentes: buszjegyet is vehetsz étekzési csekkel

Pénzcentrum2010. május 10. 15:02

Nincs egység a kereskedelemben, hogy mire fogadják el a melegétkezési utalványokat. Elvileg ugyan vannak alapvető szabályok, mint például az, hogy vegyi árut és élvezeti cikkeket nem vásárolhatunk utalványon, de a gyakorlatban ez nem mindenhol tartják be. Egy biztos: a pénztáros jóindulata és szimpátiája is szerepet játszik abban, hogy elveszi-e ezt a fizetőeszközt -derül ki a boon.hu miskolci körképéből.

Az élelmesebb hentesek beállítottak az üzletbe egy kis kolbászsütőt, ami után fél Miskolc vígan ezekre a helyekre hordta a "rózsaszín forintokat". Később, az adóhivatal megnyilatkozás után, miszerint nem ellenőrzik az elfogadást, lehetőség nyílt, hogy a nem hivatalos elfogadóhelyeken is fizetni lehessen a melegétkezésivel. Ekkortól az összes nagyobb áruházban lehetett használni az utalványt. A kis maszek ABC-k többsége azonban nem fogadja el utalványokat.

A nagyáruházak esetében legalább egy helyben sütött terméket kell venni (ha van ilyen), hogy elvegyék a pénztárnál ezt a fizetőeszközt, de ez esetben sem fizethetünk csekkel vegyiáru és élvezeti cikkek vásárlásakor. Ha nincs (helyben sütött termék) a boltban akkor csak az utóbbi két kitétel igaz, azon kívül bármit vehetünk.

8 üzletből csupán egyszer utasították el a melegutalvánnyal való fizetést, az egyik hipermarketben, ahol néhány tiltólistás vegyiáru és élvezeti cikknek minősülő termék is került a futószalagra.

A teszt során egy belvárosi üzletben csupa, élelmiszernek a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető termékeket vettek. Itt is elvették a melegétkezési utalványt, akárcsak egy lakótelepi, lánchoz tartozó üzletben ahol pedig még buszjegyet is vettük utalványra. Igaz a pénztáros közölte: "Ugye tudja, hogy ezt nem szabad venni belőle?", de már vette is el a rózsaszín papírt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A félreértés elkerülése érdekében érdemes megkérni a pénztárost, hogy blokkolja külön azokat a termékeket, amiket nem fizethetünk utalvánnyal.

Címkék: