Két év alatt 2000 új munkahely jöhet létre!

Pénzcentrum2010. április 23. 07:03

Az elmúlt évtizedben mutatott gyors növekedést követően a hazai szolgáltató központok szegmense a maga 30 ezer munkahelyével az ország egyik legjelentősebb foglalkoztatójává kezdi kinőni magát - írja legfrissebb elemzésében a PricewaterhouseCoopers.

A szolgáltató központok, angolul Shared Service Center-ek (SSC-k) belső vállalati célokra létrehozott egységek, amelyek mindazon - nem alaptevékenységgel összefüggő - operatív feladatok végrehajtásáért felelnek, amelyeket egyébként a vállalat központi üzletágai látnának el. Az ilyen típusú vállalati struktúrák hatékonyabb működést, alacsonyabb költségszintet, rugalmas működőképességet és nagyobb munkahelyi elégedettséget eredményeznek.

A PricewaterhouseCoopers felmérése - amely a Magyar Szolgáltatóipari és Outsourcing Szövetség és az Amerikai Kereskedelmi Kamara támogatásával készült - az első átfogó tanulmány erről az iparágról. Jelenleg több mint 80 szolgáltató központ működik Magyarországon, amelyek elsősorban idegen nyelveket beszélő, diplomás munkatársakat foglalkoztatnak. A szolgáltató központok üzleti szolgáltatások egész sorát nyújtják - legjellemzőbben a pénzügy, számvitel, beszerzés, logisztika, informatika és humán erőforrás területeken - elsősorban regionális, illetve néhány esetben globális szinten. Azon túlmenően, hogy jelentős munkaadó, ez a szegmens adja a 2010-es állami költségvetés mintegy 1,2%-át a munkavállalókkal összefüggő adók, járulékok és ÁFA befizetések tekintetében.

A szektor lendületes bővülési üteme értékes és meglehetősen egyedülálló lehetőséget teremt Magyarország számára a jelenlegi gazdasági feltételek tükrében. Az előrejelzésekből kiderül, hogy az SSC ágazat várhatóan több mint kétezer új munkahelyet teremt a következő két év folyamán. Az ismert és bejelentett tervekből előrevetítve mindez 10%-os aktuális növekedést jelent, ráadásul egy olyan ágazatban, amelynek kulcsszerepe van a tudásalapú gazdaság kiépítésében.


A PwC felméréséből kiderül, hogy Magyarország továbbra is vonzó alternatívát kínál szolgáltató központok létesítésére. A válaszadók ezen vonzerő legfontosabb összetevőiként a magasan képzett, idegen nyelveket kiválóan beszélő munkaerőt, a kitűnő infrastruktúrát, illetve az 'A-kategóriás' ingatlanok meglétét nevezték meg.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mike Colicchio, a Celanese Corporation budapesti Business Service Center-ének ügyvezető igazgatója elmondta: "A fővároson kívüli, másodlagos helyszínek kialakítása azért fontos, hogy az ország képes legyen megőrizni az SSC piacon kivívott vezető szerepét. Úgy látjuk, hogy a szakemberek Magyarország nagyobb városaiban is rendelkezésre állnak, de az infrastruktúra még számottevő befektetést igényel.

Az új piaci szereplők megjelenése és a már működő központok bővülése okán a főváros egyre versenyképesebbé válik, azonban ha Magyarország továbbra is magához szeretné csábítani az új beruházásokat, érdemes megvizsgálni az országon belüli alternatívákat is."

Címkék: