Károli-bibliát és festményeket fogtak Ferihegyen

Pénzcentrum2010. április 10. 11:02

A Vám- és Pénzügyőrség munkatársai a Ferihegyen működő Utasbiztonsági Szolgálattal együttműködve több esetben találtak az utasok poggyászaiban olyan műtárgyakat, melyeknek az országból való kiviteléhez szükséges engedéllyel nem rendelkeztek.

Egyik esetben a pénzügyőrök egy olasz állampolgár táskájában 3 db festményt találtak. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal tájékoztatása szerint a festmények a 19. század végén, illetve a 20. század elején készültek. A szakértői vélemény szerint a festmények együttes értéke több millió forint is lehet. A festmények közül a legmagasabb értéket egy férfi portré képviseli, melyen az alábbi felirat található: "Benczúr Gy. 1873".

Ezután a pénzügyőrök egy orosz állampolgár táskájában 2 db olyan festményt találtak, amely a szakértői vélemény szerint a kulturális javak körébe tartoznak.

Előbbieken kívül a vámosok egy amerikai állampolgár ellenőrzése során bukkantak rá egy bibliára. A szakértői vélemény alapján a könyv egy 1776-os lipcsei kiadású "Károli-biblia", a bibliát Károli Gáspár fordította le.

Az elkövetők ellen a Vám- és Pénzügyőrség eljárást indított visszaélés kulturális javakkal bűncselekmény gyanúja miatt.

Címkék: