Így trükköznek a támogatásokkal Borsodban

Pénzcentrum2010. április 9. 11:02

Sokan trükkös módon jutnak rendelkezésre állási támogatáshoz (rát) - írja a Borsod Online. A támogatáshoz válással vagy lakcím átjelentkezéssel is hozzá lehet jutni. Bár ilyen támogatást 2010. január 1-jétől egy családban csak egy aktív, tartósan munkanélküli kaphat, a gyakorlatban az érintettek megtalálják a kiskapukat, melyeket ki is használnak.

A módosítással a kormány célja az volt, hogy a rát-ból kikerülők célzott foglalkoztatásban vagy különböző munkaerő-piaci programban vegyenek részt. Ehelyett azonban sokan trükköznek.

Elválnak, átjelentkeznek

Az egyik község polgármestere elmondta, hogy a településükön vannak olyan családok, ahol a házaspárok azért váltak el, hogy mindketten részesülhessenek a rát-ban. A másik trükk, hogy a család valamelyik felnőtt-tagja átjelentkezik az egyik rokonához, így szintén hozzájuthat a támogatáshoz.

A polgármester hozzátette, hogy az önkormányzat igyekszik biztosítani minden családból legalább egy embernek a munkalehetőséget, hogy ne legyen szükség ezekre a módszerekre. Az Út a munkához programban a 900 lelkes településen több mint 70 embert foglalkoztatnak, ehhez a megfelelő pénzügyi keret is rendelkezésre áll.

Élelmesek

Egy másik településvezetőnek az a tapasztalata, hogy a gyakorlatban nagyon is létezik a rát miatti trükközés. Mint fogalmazott, az emberek élelmesek, így egyesek megtalálják a módját a jogszabályok kijátszásának. A polgármester az intézkedéssel kapcsolatban elmondta, hogy rossz volt a sorrend, először megfelezték a támogatást, értelmes munkát biztosító munkahelyek viszont nincsenek. A változtatás munkahelyek teremtésével kellett volna kezdeni.

A közcélú foglalkoztatással kapcsolatban hozzátette, hogy a helyi önkormányzat nem tud annyi embernek folyamatosan munkát biztosítani, amennyinek hasznos munkát is tud adni. Véleménye szerint ezzel a programmal csak a statisztikák javulnak, mert papíron kevesebb lesz a munkanélküli.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A jogosultság ellenőrzésével kapcsolatban a település vezetője elmondta, hogy az igénylő büntetőjogi felelőssége tudatában tesz bejelentést arról, hogy életvitelszerűen hol él, de ennek igazságtartalmát bizonyítani szinte lehetetlen.

Csökkenés helyett nőtt a számuk

"Az utóbbi hónapokban nagyot nőtt a rát-ban részesülők száma Miskolcon és környékén, de a régióban is" - mondta az Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ Miskolci Kirendeltség és Szolgáltató Központ igazgatója. Korábban, amikor még rát nem létezett, a megyeszékhelyen és környékén 6,5-7 ezer ember részesült szociális segélyben, a régióban 36 ezer.

A jogszabály-változás után mindenki azt remélte, hogy a rát-osok száma ennél jóval kevesebb lesz. Ennek ellenére jelenleg Miskolcon és környékén 7900-an részesülnek rát-ban, a régóban pedig 46500-an. Az igazgató ennek két okát látja: az egyik, hogy bizonyos támogatásokhoz, segélyekhez csak úgy jutnak a korábban inaktív dolgozók, ha regisztráltatják magukat a munkaügyi központban. A másik ok pedig valóban az ügyeskedők miatt van, akik lakásváltoztatással jutnak hozzá a rát-hoz.

A rát összege jelenleg megegyezik a nyugdíjminimummal, vagyis 28 500 forint.

Címkék: