Megkapták idei első jutalmukat az APEH-dolgozók

Pénzcentrum2010. április 8. 16:58

A főbb adónemek egy részéből a tervezettnél több adóbevétel folyt be az államkasszába az év első három hónapjában, ezért az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) és a Vám- és Pénzügyőrség (VP) dolgozói április elején megkapták első negyedéves jutalmaikat - nyilatkozta Oszkó Péter egy ma délelőtti pénzügyminisztériumi sajtóbeszélgetésen.

A vártnál több adóbevételt könyvelhetett el az állam az idén január és március közötti időszakban, ezért kifizethetővé vált az állami adóhatóság és a VP dolgozóinak első negyedéves egy havi prémiuma. Az összegeket április elején kapták meg a két szervezet munkatársai.

Oszkó Péter a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy az áfából 18, a személyi jövedelemadóból 9, a regisztrációs adóból 1 milliárddal a negyedéves terv felett alakultak összességében a bevételek. Ugyanakkor a társasági nyereségadónál 7, a jövedéki adónál (főként a múlt év végi magas készletezés áthúzódó hatásaként) 14 milliárd forintos elmaradás mutatkozott.

A pénzügyminiszter szerint fegyelmezett gazdálkodással annak ellenére tartható az egész évre vetített 3,8%-os GDP arányos hiánycél, hogy vannak a büdzsében összességében néhány tized százalékpontot kitevő kockázatok. Oszkó hozzátette: a kérdéses tételek a Malév szerkezetátalakításával valamit a MÁV finanszírozásával kapcsolatosak, az adóbevételek oldaláról nem lát kockázatot az éves hiánycél teljesülését illetően.

Március elején az APEH és a VP dolgozói a Pénzügyminisztérium épülete előtt megrendezett közös demonstráción tiltakoztak az elmúlt évben elszenvedett keresetcsökkenések ellen. A szakszervezetek az elmúlt évre visszamenőlegesen plusz egy havi jutalom (mozgóbér) kifizetését, a mozgóbér fizetési kritériumok felülvizsgálatát valamint magasabb cafeteria keretet követeltek a minisztertől. Részletesebben: Mit akar(t) az APEH szakszervezete Oszkótól?

Címkék:
oszkó péter, nyereségadó, társasági nyereségadó,