Nyugdíjba megy a polgármester: így számolják ki, hogy mennyit kap

Pénzcentrum2010. április 1. 11:02

Ma lép hatályba a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló 1994. évi LXIV. törvény (a továbbiakban: Pttv.) módosításáról szóló 2010. évi XXIII. törvény, amely a polgármesterek öregségi nyugdíjra és közszolgálati járadékra jogosultságáról is rendelkezik.

A Pttv. rendelkezéseinek változtatásával összhangban jelent meg a polgármester öregségi nyugdíja, valamint közszolgálati járadéka megállapításáról és folyósításáról szóló 209/2006. (X. 17.) kormányrendelet módosításáról rendelkező 93/2010. (III. 31.) kormányrendelet.

A módosítás értelmében a polgármester öregségi nyugdíjra, illetve a közszolgálati járadékra nemcsak akkor jogosult, ha a tisztsége a Pttv. 2. § (1) bekezdésének a) pontja alapján az új polgármester megválasztásával szűnt/szűnik meg, hanem akkor is, ha a Pttv. 2. § (1) bekezdésének c) pontja alapján a képviselő-testület feloszlásának kimondását követően új polgármester megválasztásával szűnt/szűnik meg.

Igénybejelentő pótlap letöltése

Igazolás letöltése

Kérelem letöltése

Amennyiben a képviselő-testület feloszlását 2009. évben mondták ki, a polgármester az öregségi nyugdíj, illetve a közszolgálati járadék megállapítására irányuló kérelmét a Pttv-t módosító 2010. évi XXIII. törvény hatályba lépését, azaz 2010. április 1-jét követő 3 hónapon belül, legfeljebb 2010. június 30. napjáig terjesztheti elő.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Pttv. 13/B. § alapján közszolgálati járadékra jogosult az a foglalkoztatási jogviszonyban álló polgármester, akinek a megbízatása a 2. § (1) bekezdés a) vagy c) pontja szerint szűnik meg, feltéve, hogy legalább három választási ciklus - de legalább 11 év - során foglalkoztatási jogviszonyban polgármesteri vagy foglalkoztatási jogviszonyban alpolgármesteri tisztséget tölt be, és a foglalkoztatási jogviszonyának megszűnését követő 12. naptári év végéig a Tny.-ben meghatározott öregségi nyugdíjkorhatárt, illetve a korkedvezménnyel csökkentett, reá irányadó korhatárt eléri, s megfelel a Tny. egyéb jogosultsági feltételeinek.

A polgármester öregségi nyugdíja, illetve közszolgálati járadéka elbírálása során öregségi nyugdíjra jogosító korhatárnak 2010. december 31-ig a Tny.-nek a 2010. január 1-jét megelőző időponttól hatályos rendelkezéseiben meghatározott öregségi nyugdíjra, illetve előrehozott öregségi nyugdíjra jogosító életkort kell tekinteni, amelynek meghatározásánál az esetleges korkedvezményre is figyelemmel kell lenni.

A jogosultság igénybevételéről a polgármester a tisztségének megszűnésétől számított 3 hónapon belül dönthet.

A polgármester az öregségi nyugdíj, illetve a közszolgálati járadék megállapítására irányuló kérelmét írásban, a Tny. 64. §-a szerinti (az ONYF.3515-272/B. (K03) és az ONYF. 3515-270. (K02) számú) igénybejelentő lapon/elektronikus űrlapon nyújthatja be a lakóhelye szerinti illetékes regionális nyugdíjbiztosítási igazgatóságnál. A kérelemhez csatolni kell az e célra rendszeresített, a kitöltéshez szükséges tájékoztatót tartalmazó igénybejelentő pótlapot és annak a helyi önkormányzatnak a jegyzője, körjegyzője, főjegyzője által a polgármester öregségi nyugdíja megállapításához kiállított igazolást, amelynél a polgármester tisztsége megszűnt.

Címkék:
önkormányzati választási törvény,