Alkalmi munkavállalás: megszűnt a kiskönyv és a közteherjegy

Pénzcentrum2010. április 1. 13:02

Az alkalmi munkavállalói kiskönyvet 2010. április 01-től felváltja az egyszerűsített módon létesíthető munkaviszony, amely a háztartási munka, mezőgazdasági-, növénytermesztési-, idegenforgalmi idénymunka, illetve alkalmi munka esetén alkalmazható. Harmadik országbeli állampolgár esetében pedig csak a mezőgazdasági idénymunka és háztartási munka megengedett.

Az egyszerűsített foglalkoztatás úgynevezett egyszerűsített szerződéssel jön létre, melyet a munkavégzés megkezdése előtt írásba kell foglalni. Az írásba foglalás csak akkor nem kötelező, ha a munkavégzés 5 naptári napnál rövidebb időtartamú, illetve ha a növénytermesztési idénymunka egybefüggő időtartama a 30 napot nem haladja meg és a munkavállaló sem kéri az írásban való rögzítést. Ebben az esetben azonban 2 példányban jelenléti ívet kell vezetni, melyből egy a munkavállalóé, egy pedig a munkáltatónál marad. Fontos tudnivaló, hogy ilyen jellegű foglalkoztatási viszony nem jöhet létre a munkáltató és az általa már munkaviszony keretében foglalkoztatott személy között, valamint a meglévő munkaviszony sem módosítható ilyen jellegű jogviszonnyá.

A munkáltatónak a munkakezdést megelőzően be kell jelentenie nevét, adószámát/ adóazonosító jelét, a munkavállaló adatait, a munkaviszony kezdetének, megszűnésének időpontját, a heti munkaidőt, a munkavégzés helyét. A munkáltató a bejelentési kötelezettségének főszabály szerint elektronikus úton, a 10T1041E jelű nyomtatványon tud eleget tenni, de az háztartási munka, illetve növénytermesztési idénymunka esetén ez az adminisztráció akár telefonon keresztül is teljesíthető. 2010. július 1-jétől pedig lehetőség lesz az SMS-ben történő bejelentésre is.

Általános szabály szerint a foglalkoztatáshoz kapcsolódóan a munkáltatóknak a tárgyhónapot követő hó 12-ig kell bevallást benyújtaniuk. A közteher az idénymunka és a háztartási munka esetében a kifizetett munkabér 30%-a lesz. A munkáltató fizetési kötelezettségének határideje szintén tárgyhót követő hó 12-e.

A munkavállalók számára fontos információ, hogy a 30%-os közteher mellett nem jogosultak egészségbiztosítási ellátásokra, azaz ha egyéb jogviszonyuk sem alapozza meg az igénybevételt, akkor fizetniük kell a havi 4950 forintot.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Korábban: Az alkalmi munkavállalás új szabályai! Egyszerűsített munkaszerződés mintával

Címkék: