Dupla adó miatt szívnak a dohányosok

Pénzcentrum2010. március 26. 11:02

Kétszer vagy akár háromszor több adót kell fizetniük jövő év elejétől az extra hosszú cigarettákat szívó brit dohányosoknak. A változtatásnak köszönhetően vélhetően eltűnnek a (szűrő nélkül) 80 milliméternél hosszabb cigaretták a boltok polcairól.

Drasztikusan emeli az extra hosszú cigaretták adóját a brit kormány. A 2010 januárjában életbelépő szabályok értelmében - a filtert nem számítva - 8 cm feletti cigaretták minden újabb megkezdett 3 centinként adózási szempontból egy újabb cigarettának fognak számítani. Ez azt jelenti, hogy a füstszűrő nélkül számolva 8 centiméternél hosszabb, de 11 centimétert meg nem haladó hosszúságú cigaretták adóterhelése kétszerese lesz egy normál cigarettákénak, míg például egy 12 centis hosszúságú cigi háromszor több adóterhet fog tartalmazni.

A brit pénzügyminisztérium hangsúlyozta, hogy az adóváltoztatás csak néhány márkát fog érinteni. A szabályozást azért vezetik be, hogy határt szabjanak a jelenlegi adókikerülési gyakorlatnak - írja a Telegraph.

Az új szabályt nem kell alkalmazni a szivarkákra és a szivarokra. Az azonban egyelőre még nem tisztázott, hogy az extra adóterhelés sújtja-e a manapság egyre divatosabb hosszú, de egyben vékony cigarettákat is.

A dohányosokra az új adótól függetlenül is nehéz évek várnak Nagy-Britanniában. A kormányzat ugyanis 2011 és 2015 között a cigaretta adójának megduplázására készül, évről évre jelentősen az infláció felett emelve a cigaretta közterheit.

Címkék: