Elszabadult indulatok az APEH húsvéti razziáin

Pénzcentrum2010. március 25. 18:02

Tavaszi textíliákat és ünnepi kellékeket árult nyugta nélkül egy férfi azon a nagyvárosi piacon, ahol az APEH revizorok ellenőrizték a kereskedőket. A férfi együttműködésre nem volt hajlandó, ehelyett emelkedett hangnemben szidalmazta az ellenőröket, és felháborodása odáig fajult, hogy a revizorok kérésére a helyszínre érkező vállalkozóval is - aki egyben élettársa - majdnem összeverekedett. Többi között ilyen esettel is találkoztak a revizorok a húsvéti ünnepet megelőző ellenőrzéssorozatban, amit társhatóságokkal közösen végez az APEH.

Az adóhivatal a társhatóságokkal együttműködve a húsvéti ünnep előtti akcióban a bizonylat nélküli áruforgalmazást, a szabálytalan foglalkoztatást, a bejelentés nélküli tevékenység végzést ellenőrzi elsősorban. A kereskedők és szolgáltatók késő délután és este valamint hétvégén is számíthatnak adóellenőrök megjelenésére.

A húsvéti ünnepekhez köthető akció fő célja a fogyasztók és tisztességes vállalkozások érdekeit veszélyeztető szabályszegő kereskedők és szolgáltatók kiszűrése. Az ünnepig a szokásos ünnepi áruféleségeket (virág, élelmiszer-, és italáru) forgalmazókon kívül a feldolgozó- és építőiparban, valamint a vendéglátóhelyeken is ellenőriznek az adóhatóság szakemberei.

A helyszínek kiválasztásánál előtérbe kerülnek a nagyobb városok, megyeszékhelyek - e helyekre koncentrálódik ugyanis a forgalom nagy része -, de a kisebb településeken és helyi vásárokon is felbukkanhatnak revizorok.

Életképek a revizorok mindennapjaiból

Az egyik nagyvárosi piacon húsvéti asztalterítőt vásároltak az ellenőrök. Miután az ott árusító férfitől semmiféle bizonylatot nem kaptak, felfedték kilétüket. Az eladó ekkor minősíthetetlen hangnemben szidalmazta a revizorokat és a politikai helyzetet, majd az ellenőrök tudtára adta, hogy semmit nem hajlandó aláírni, és iratait nem adja át. A helyszínen kihelyezett, a vállalkozást bizonyító tábla alapján a revizorok értesítették a tulajdonost, aki elismerte, hogy az árukészlet az övé és az eladó az élettársa, majd a helyszínre érkezve egymással is veszekedni kezdtek. A jegyzőkönyvet - amit végül rendőri biztosítás mellett vettek fel - azonban már a vállalkozó és élettársa is aláírta. A nyugtaadás elmulasztását bírság követi.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ugyancsak meglepődhetett az az ékszerész is, aki mutatós díszdobozos ezüst nyak- és karláncot adott el a hozzá betérő ellenőröknek, akikről azt hitte, hogy házaspár. A jó üzlet reményében aztán csupán garancia jegyet adott a revizoroknak, akik ezt követően igazolták ellenőri mivoltukat - áll az APEH közleményében.

Címkék: