Csupán elenyésző pénzt hozott az államnak a vagyonadó

Pénzcentrum2010. március 17. 09:02

Mindössze 81 millió forint bevételt hozott az államnak az egyéni vállalkozóktól és az áfa alany magánszemélyektől befolyt nagy értékű vagyontárgyak vagyonadója február 25-ig - írja a Napi Gazdaság.

Az alacsony bevételi szint főként annak köszönhető, hogy az Alkotmánybíróság még január 26-i határozatával megsemmisítette a lakóingatlanok adózásáról szóló rendelkezéseket. A most megfizetett 81 millió forintnyi adó a február 25-éig az egyéni vállalkozók és áfa alany magánszemélyek által bevallott összes adókötelezettség fele. Az adó másik felét szeptember 30-ig kell utalniuk az APEH számláira, utóbbi dátum minden adóalanyra egységesen vonatkozik.

Az egyes nagy értékű vagyontárgyak adójáról szóló törvény megmaradt rendelkezései értelmében adóköteles vagyontárgyak maradtak a nagy teljesítményű - 170 LE vagy ennél erősebb - személyautók.


Továbbá adókötelesek maradtak még a légi járművek, melyek adóját a legnagyobb felszálló tömeg alapján kell fizetni, valamint a vízi járművek, melyek adóját - vitorlások esetén - a vitorlafelület függvényében állapítja meg a törvény, motoros vízi járművek esetén pedig a főgép(ek) teljesítménye a mérvadó.

A magánszemélyeknek a fenti vagyontárgyaikat - az szja bevallásukkal együtt - május 20-i határidővel kell bevallaniuk. Az szja bevallásra nem kötelezetteknek, valamint az munkáltatói adómegállapítást vagy az egyszerűsített bevallást választóknak pedig a külön 1042-es APEH nyomtatványon kell számot adniuk adóköteles nagy értékű vagyontárgyaikról.

Címkék: