Cafeteriaháború - Hol költsük az utalványokat?

Pénzcentrum2010. március 16. 11:02

A jelentősen megemelkedet adóterhelésnek köszönhetően nagymértékben lecsökkent a hidegétkezési utalványok forgalma. A vendéglátósok és a kereskedők is az adófizetők melegétkezési utalványaiért küzdenek.

A hidegétkezési utalványok megadóztatásának köszönhetően jelentősen visszaesett az élelmiszer üzletek utalvány forgalma az elmúlt időszakban. A Tesconál például értéken összesen 40%-os, míg a vásárlások számában mintegy 36%-os csökkenést regisztráltak a korábbi, adómentes időszakhoz képest - írja a Népszabadság.

2009-ben az áruházláncok forgalmának összesen 5-10%-át tették ki a hidegétkezési utalványok, így igen érzékenyen érintette őket az utalványok idei megadóztatása. Tízezer forintnyi nettó hidegétkezési utalvány juttatására ugyanis további 9789 forint adó- és járulékteher rakódik 2010. január 1-jétől.

A melegétkezési utalványok adótartalma is emelkedett ugyan január elsejével, azonban ez a cafeteria elem a kedvezményes kulcsú, 25%-kal adózó kategóriába került. Így sok munkavállaló illetve munkáltató idén januárban váltott, és hidegutalvány helyett melegétkezési utalványokat kér illetve ad a fizetés kiegészítéseként. Ennek köszönhetően egyre elterjedtebbé vált az a gyakorlat, hogy kisebb boltok forint helyett elfogadják akár a melegétkezési utalványokat is.

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) azért lobbizik, hogy a melegétekezési utalványokat minél szűkebb körben lehessen csak elfogadni, ezáltal a munkavállalók több utalványt költsenek el vendéglátóipari egységekben, és ne a boltokhoz kerüljenek a kedvezményes adózású utalványok. Háber Tamás, az MVI elnöke a lapnak elmondta, hogy szomorúnak tartja, hogy a kereskedők nem a hidegétkezési utalványok kedvezményes adózásáért harcolnak, hanem minél nagyobb részét próbálják megszerezni a melegétkezési utalványforgalomnak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Népszabadság információi szerint ugyanis az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) egy olyan szja törvénymódosítást próbál majd elérni a következő Országgyűlésnél, amely megengedi a melegétkezési utalványok áruházakban történő felhasználását is. A szövetség azzal érvel az elképzelése mellett, hogy a jelenlegi szabályok hátrányosan érintik azokat a munkavállalókat, akik munkahelyük közelében elfogadóhely hiányában nem tudják beváltani a melegétkezési utalványaikat.

Az OKSZ a könnyebbik utat keresi, és a már elfogadottan kedvezményes adózású utalvány elfogadási körét próbálja tágítani. Tavaly év évgén ugyanis a hidegétkezési utalvány megmentésére tett jogszabály-módosítási kísérlet már a biztossági szakaszban annak ellenére elhalt az Országgyűlésben, hogy a javaslatot három szocialista, egy fideszes és egy kereszténydemokrata honatya jegyezte. Erről bővebben: Megmenekülhet a hideg étkezési utalvány

Címkék: