A hosszú élet titka a fogamzásgátló

Pénzcentrum2010. március 13. 14:02

Azok a nők, akik fogamzásgátló tablettát szednek, nagyobb eséllyel kerülik el a rákos megbetegedéseket és szívproblémákat - derült ki egy brit hosszú távú kutatásból.

A felmérés során csaknem 40 éven keresztül összesen 46 ezer nőt vizsgált egy kutatócsoport az aberdeeni egyetemen Philip Hannaford professzor vezetésével - írta a BBC. A vizsgálat az egyik leghosszabb és legszélesebb körű, amit valaha is végeztek a fogamzásgátló tabletták hatásával kapcsolatban.

Egy időben az volt az általános tapasztalat, hogy a tabletták hatására enyhén növekedhet a megbetegedés kockázata, ám a hosszú távú vizsgálatok épp ennek az ellenkezőjét bizonyították, ami minden bizonnyal rendkívül megnyugtató a hölgyek számára.

Ami a vizsgálatokból kiderült, hogy a tabletták miatt megnőtt kockázat a szedés abbahagyásakor megszűnik, s idősebb korban inkább enyhén pozitív hatása van az egészségre, mintsem kockázata. Azok a nők ugyanis, akik életük folyamán szedtek tablettát, öregkorukban kisebb valószínűséggel kaptak el rákos, valamint szívbetegségeket.

Hannaford ugyanakkor kiemelte, hogy a vizsgálatok nagy része még az első generációs tablettákra vonatkozik, azóta sokat változott a fogamzásgátlók hormonösszetétele. Bár a vizsgálat feltételrendszerét azóta természetesen már hozzáigazították a gyógyszerek változásához, azok hosszútávú hatásairól természetesen még nincsenek pontos eredmények.

Címkék: