Vigyázz, nehogy illegális munkaközvetítők áldozata legyél!

Pénzcentrum2010. március 10. 09:32

A tavalyihoz képest jelentősen megnőtt a mezőgazdasági idénymunkák kínálata a határhoz közeli szlovén és osztrák területeken. A legális munkaközvetítők mellett az illegálisan foglalkoztatók is megjelentek a piacon, utóbbiakat érdemes elkerülni - írja a Napi Gazdaság.

A nyugat-dunántúli munkaerő-közvetítőknél 2009-hez képest mintegy 20%-kal megugrott a mezőgazdasági idénymunkák kínálata. A többletkereslet elsősorban a határ osztrák illetve szlovén oldaláról jelentkezik. A külföldi gazdák főként szőlősbe keresnek metszéshez értő mezőgazdasági munkásokat.

A piacon illegálisan munkát keresőkből és kínálókból is akad bőven. A közvetítői oldalról az elmúlt héten is összesen nyolcan buktak le. Érdemes vigyázni az engedély nélkül tevékenységet végzőkkel, mivel nem egy esetben fordult elő, hogy a közvetítőcéget a kifizetetlen munkavállalók jelentették fel, és csak így lepleződtek le a kontárok. A legális munkaerő-közvetítők ugyanakkor leinformálják a külföldi munkáltatót és csak azt követően közvetítik ki a munkavállalókat, miután meggyőződtek a cég törvényes működéséről.

Egy korábbi felmérés szerint Ausztriában összesen 24 ezer magyar munkavállaló dolgozik, és nagyjából kilencezren vállalnak munkát Burgenlandban - írja a lap, és hozzáteszi: az osztrák adójogszabályok év eleji változása kedvezett a munkavállalóknak, az országban évi 11 ezer euróig (közel 3 millió forintig) adómentes például a munkaviszonyból származó jövedelem.

Címkék: