Kevesen kérték meg az engedélyt - Április 1. a fémkereskedők határideje

Pénzcentrum2010. március 10. 12:02

Idén nyártól indulhat a lopott fémhulladékkal üzletelők igazán hatékony kiszűrése. Az év első felében ugyanis - a sokak által kritizált - új szabályok által előírt rendszer bevezetése, és az engedélyek kiadása zajlik a vámhatóságnál - írja a Világgazdaság.

A fémhulladék törvény hatálya alá tartozó cégektől eddig mindösszesen 140 tevékenységi engedélykérelem érkezett a Vám- és Pénzügyőrséghez (VP), pedig a hatóság becslése szerint nagyjából ezer vállalkozásnak kellene megszereznie az engedélyt legkésőbb az április 1-jén lejáró türelmi időig.

Korábban: Két nap múlva már fegyveresek ellenőrzik a fémkereskedelmet

Az adminisztrációs nehézségeken túllendülés után a törvény szigorú betartatása a nyártól kezdődhet meg, a cél az illegális fémkereskedők és a lopott fémhulladékkal üzletelők kiszűrése lesz, amire eddig hozzávetőlegesen 250 vámost képeztek ki - mondta a lapnak Szabó József, a VP Jövedéki Igazgatóságának osztályvezetője.

Az új törvény átírásáért harcolnak

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Több, a törvény által szabályozott szervezet máris a jogszabály átírásáért lobbizik. Az Autóbontók és Alkatrész-kereskedők Egyesületének (Abake) tagjai például szeretnének kikerülni a fémtörvény hatálya alól, mivel álláspontjuk szerint az autóbontók nem fémkereskedők, hanem a hasznosítható alkatrészek értékesítése céljából végzik tevékenységüket.

A jogszabály újragondolását kezdeményezték a fémkereskedők is. Ők, a szerintük túlzott mértékű kauciót enyhítenék a törvényben, melynek mértéke telephelyenként legalább egymillió forint. Ezen túlmenően legszívesebben kihúznák a jogszabályból a felvásárolt fémhulladék legalább hatnapos tárolási kötelezettségét is.

Címkék: